Kultura

Osmi Nikšić Guitar Festival i takmičenje od 2. do 7. oktobra

2709ngflogo
O
smi međunarodni Nikšić Guitar Festival i takmičenje koje se održava u okviru njega, biće ove godine održano od 2. do 7. oktobra, u organizaciji NVO Anagastum Guitar Society i produkcijske kuće „Avangarda“.

Osmi Nikšić Guitar Festival i takmičenje od 2. do 7. oktobra
Portal AnalitikaIzvor

NGF, čiji je termin proteklih godina bio jul, u grad pod Trebjesom će i ovog puta dovesti poznate gitariste iz Evrope. Festival će, kao što je to običaj, otvoriti prošlogodišnji pobjednik takmičenja NGF-a, bugarski umjetnik David Djakov koji živi i radi u Njemačkoj. Pored njega, koncertiraće Hubert Kepel, profesor na Akademiji u Kelnu, Goran Krivokapić, profesor na akademiji u Koblencu, Danijel Cerović, profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju, Goran Perišić, profesor u muzičkoj školi u Nikšiću, zatim Crnogorski simfonijski orkestar, Gudački kvartet „Anagastum“ i Lovro Peretić iz Hrvatske.

Kao što podsjećaju organizatori, i ove godine je festival dobio podršku, prije svega, Ministarstva kulture, koji već nekoliko godina sufinansira ovaj događaj. Organizaciju su pomogli i Muzički centar Crne Gore, RTV Atlas, Centar za kulturu i Muzička škola u Nikšiću. Prijatelji 8. NGF su, pored ostalih, graditelji gitara Andreas Marvi i Slavko Mrdalj, zatim USAID i Hrvatska glazbena mladež.

I ove godine biće organizovano takmičenje gitarsita u pet kategorija, i to 5. i 6. oktobra, uz direktan prenos finala na TV Atlas. Prve četiri kategorije su starosno ograničene na po dvije godine, počev od onih rođenih nakon 1. januara 1994. godine, dok je peta otvorena za sve željne dokazivanja svog talenta i umijeća izvođenja na gitari. Programi za prve četiri kategorije su u trajanju od 7 do 20 minuta, dok će se u najznačajnijoj grupi takmičenje odvijati u dvije faze, sa izvođenjima različitih programa od 15 i 25 minuta. Više detalja o načinu prijavljivanja zainteresovani mogu naći na internet stranicama Nikšić Guitar Festivala.

Iako se na cijeloj kulturnoj sceni kriza uveliko osjeća, organizatori su obezbijedili vrijedne nagrade za najbolje. Tako će dobitnik Prve nagrade za najboljeg gitaristu u takmičarskom dijelu NGF-a dobiti gitara, ručni rad graditelja Andreasa Marvija, čija je vrijednost 8.500 eura, zatim mogućnost da sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom nastupi u sezoni 2014/2015 i resital na festivalu u Beču. Drugonagrađeni dobija takođe gitaru, ručni rad Slavka Mrdalja u vrijednosti od 4.000 eura, dok dobitnik treće nagrade ima besplatna učešća na gitarskim festivalima u Grožnjanu i Nikšiću naredne godine.

Portal Analitika