Abiznis

Odloženo pripremno ročište za „švajcarce“

2609hipo
P
ripremno ročište povodom tužbe koju je Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) podnio protiv Hypo Alpe Adria banke (HAAB) koje je bilo zakazano za ponedjeljak, odloženo je, prenosi Mina biznis.

Odloženo pripremno ročište za „švajcarce“
Portal AnalitikaIzvor

 

Iz CEZAP-a su agenciji Mina-business saopštili da je pripremno ročište trebalo da se održi u 12 sati u Osnovnom sudu u Podgorici po tužbi koju je ta nevladina organizacija 17. maja podnijela protiv HAAB u ime oštećenih klijenata, koji su podigli stambene kredite sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima.

Tužba je podnijeta u saradnji sa advokatskom kancelarijom Velimirović u ime klijenata koji su potpisali ugovor o stambenom kreditu koji sadrži valutnu klauzulu u švajcarskim francima (CHF).

"Tužba je podnijeta radi utvrđivanja djelimične ništavosti tih ugovora”, poručili su iz CEZAP-a.

Prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG) takvu vrstu kredita je jedino nudila HAAB 2007. i 2008. godine i ukupno je plasirano 518 kredita pojedincima.

“CEZAP-u se javilo 300 klijenata koji se smatraju oštećenim”, dodaje se u saopštenju.

U toj nevladinoj organizaciji smatraju da je valutna klauzula u tim ugovorima plod špekulativnog ponašanja HAAB i da takvi ugovori predstavljaju klasičan primjer nepoštenih ugovora.

“Iako valutna klauzula nije zabranjen instrument obezbjeđenja bankarskih potraživanja, postavlja se pitanje opravdanosti uvođenja iste s obzirom na to da je euro stabilna valuta i da samim tim nije bilo potrebno vezivati otplatu kredita za kurs švajcarskog franka”, tvrde u CEZAP-u.

Švajcarski franak, kako su naveli, formalno nije ni ušao u Crnu Goru, a valutna klauzula je postala plod špekulativnog ponašanja HAAB.

Iz CEZAP-a su podsjetili da su i u zemljama u regionu podignute iste tužbe koji su do sada riješene u korist oštećenih klijenata.

Iz banke su ranije objasnili da je kamatna stopa po kojoj su odobravali namjenske stambene kredite u švajcarskim francima 2007. i 2008. godine bila ubjedljivo najpovoljnija na tržištu.

Iz HAAB-a su dodali da su u svakom momentu postupali u skladu sa zakonom, poštujući sve stavke ugovora. Oni su kazali i da banka ne može da utiče na eksterne faktore, kao i da tvrdnje da je švajcarski franak samo fiktivno bio vezan za valutu koja ni u jednom momentu nije ušla u Crnu Goru, niti u bankarski sistem, apsolutno ne odgovaraju istini.

Portal Analitika