Društvo

Mještani NP Lovćen: Je li moguće da je put Cetinje – Lovćen prekategorisan u opštinski?

2605lovcen
M
ještani Nacionalnog parka Lovćen saopštili su da su rastuženi i obeshrabreni vješću da je Vlada Crne Gore u svom dokumentu regionalni put Cetinje – Lovćen prekategorisala u opštinski. Pitamo se da li je to moguće, kažu mještani Njeguša, Bajica, Bjeloša i Majstora.

Mještani NP Lovćen: Je li moguće da je put Cetinje – Lovćen prekategorisan u opštinski?
Portal AnalitikaIzvor

"Nama, mještanima Lovćena, je potpuno jasno da se prekategorizacija ovog puta iz regionalnog u lokalni, vrši isključivo zbog naplate putarine, pa je odluka Vlade za nas i neprihvatljiva i zabrinjavajuća. Pitamo se zašto se Vlada sukobljava sa građanima ovog područja, kada godinama čvrsto podržavaju ovu vlast i razvoj Crne Gore. Pitamo se ko huška Vladu na sopstvene građane, koji žele da sačuvaju svoja ognjišta, a da svoje domove učine svima otvorenim, kažu mještani NP Lovćen u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Građani lovćenskih i podlovćenskih sela ističu da su imali garanciju da će se navedenom putnom pravcu Cetinje-Lovćen, koji je do sada bio regionalni, priključiti putni pravac Lovćen-Njeguši, koji je Vlada “90-ih godina probila i do dana današnjeg nije završila kako je bilo projektom predviđeno, kako bi omogućila turistima sa primorja brz i bezbijedan dolazak na Lovćen, i time unaprijedila turizam ovog kraja.

„Nadali smo se da će se amandman koji su podnijeli poslanici Socijaldemokratske partije prije neku godinu u skupštini Crne Gore usvojiti i da će se putni pravac Njeguši-Lovćen prekategorisati iz lokalnog u regionalni i time steći uslovi za njegov završetak. U toj nadi mještani više decenija taj lokalni putni pravac svojim doprinosom i radnim akcijama popravljaju, šire i drže ga prohodnim“, navode u saopštenju.

Oni naglašavaju da se zimi putni pravac Cetinje-Lovćen veoma teško održava kao regionalni put, te se stoga pitaju kako će se održavati kao lokalni, ako lokalna samouprava Cetinja, a svjedoci smo toga godinama unazad, grad Cetinje teško održava tokom zime.

Mještani naglašavaju da u svemu ovome vide lošu informisanost Vlade, nerazumijevanje nacionalnih interesa, ili su u pitanju, kako kažu, „nečije špekulativne namjere koje će vrlo brzo izaći na viđelo“.

"Odlučni smo svim dozvoljenim sredstvima, braniti i odbraniti svoje posjede i sva prava koja nam pripadaju, ali nikako ograđivanjem različitim rampama i torovima regionalne i lokalne puteve koji prolaze kroz Nacionalni parka „Lovćen“".

Godinama smo podržavali razvoj Lovćena u okviru Nacionalnog parka i to ćemo činiti i ubuduće, ali tražimo da se taj rad i razvoj isključivo odvija u okviru zakona kojima se omogućava upravi Nacionalnih parkova da koriste dobra tih parkova, a ne nikako puteve, bez razlike da li su regionalni ili lokalni. U tom pravcu ćemo istrajati do kraja i nećemo dozvoliti da se otimanjem novca sa lovćenskih puteva od strane uprave Nacionalnog parka „Lovćen“ razvijaju drugi Nacionalni parkovi Crne Gore i pune privatni džepovi, kao što je to rađeno zadnjih osam godina, kažu mještani.

Oni navode da je u godini Njegoševog jubileja bilo za očekivati da će Vlada Crne Gore put do njegovog Mauzoleja na Lovćenu, svrstati u posebnu kategoriju puteva od nacionalnog značaja.

„Mi, mještani Njeguša, Bajica, Bjeloša i Majstora imamo veliku zahvalnost istorijskoj sudbini što nam je podarila blagodet da se, baš preko naših posjeda, kolone hodočasnika žele uzdignuti do lovćenskih visina i pokloniti se velikom crnogorskom filozofu, pjesniku i državniku. Zbog toga nas je objavljena vijest 20.9. ove godine u dnevnom listu „Pobjeda“, da je Vlada Crne Gore u svom dokumentu, regionalni put Cetinje – Lovćen prekategorisala u opštinski, rastužila i obeshrabrila. Pitamo se da li je to moguće“, kaže se u saopštenju mještana NP Lovćen.

foto: summitpost.org

Portal Analitika