Društvo

Uskoro gradnja novog vrtića u Baru

vrticok
S
avremeni objekat vrtića JPU «Vukosava Ivanović Mašanović» , površine 3.000 m2, koji će moći da primi 375 djece, biće izgrađen u samom centru grada, nadomak OŠ «Blažo Jokov Orlandić». Za objekat u Baru Vlada Crne Gore opredijelila je dva miliona eura iz fonda Razvojne banke.

Uskoro gradnja novog vrtića u Baru
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo prosvjete radi na pripremi ugovora i tehničke dokumentacije, dobijanju saglasnosti od Regionalnog vodovoda i Opštine, a Opština Bar je dala doprinos finansiranjem izrade, pa revizije projekta, a JPU «Vukosava Ivanović Mašanović» oslobodiće plaćanja naknade za uređenje i dijela obaveza prema Regionalnom vodovodu.

Gordana Mijović, direktorica ove ustanove ističe da idejni projekat postoji već tri godine, da je revidiran, i da je čekao da se prikupe sredstva.

«Definitivno je novi savremeni objekat vrtića potreban Baru, jer broj prijavljene djece već godinama umnogome prevazilazi sadašnje kapacitete, čak smo bili prinuđeni da i kancelarijske prostorije i hodnike pregradimo ili modifikujemo za potrebe prihvata mališana», istakla je Mijović.Prvo dječije zabavište na teritoriji barske opštine osnovano je pri osnovnoj školi u Starom Baru 1921. godine. Broj korisnika se stalno povećavao, pa je 1938. godine upisano triput više djece nego pri osnivanju ustanove, a otvoreno je i odjeljenje zabavišta pri Državnoj narodnoj školi u naselju Popovići, na obodu Pristana, nedaleko od mora. Kao samostalni vaspitni subjekti, ova dva dječija vrtića radila su do 1963. godine, kada su integrisani u veliku ustanovu koja nosi ime strijeljane studentkinje Vukosave Ivanović Mašanović. Dječiji vrtić u Starom Baru radio je do 15. aprila 1979. godine, kada je katastrofalni zemljotres uništio objekat u kome su vaspitavani predškolci, a ponovo je otvoren prošle godine. Zgrada vrtića na Topolici, u užem gradskom jezgru, datira iz 1972, a centralni vrtić u Makedonskom naselju izgrađen je 1979. godine.

 

 

Portal Analitika