Abiznis

Tošković: Rok nadležnima do 8. oktobra

2509KAP
B
ivši i sadašnji radnici Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) ostavili su nadležnima u Vladi rok do 8. oktobra da se izjasne o njihovom zahtjevu o isplati otpremnina, prenosi Mina biznis.

Tošković: Rok nadležnima do 8. oktobra
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnik radnika koji su stekli pravo na penziju, Radovan Tošković, rekao je agenciji Mina-business da su radnici danas na zboru odlučili da se pred glavnom kapijom fabrike okupe 8. oktobra u sedam sati.

“Ostavili smo nadležnima u resornim ministarstvima koji su javno rekli da postoji volja politička da udovolje našim zahtjevima rok da nam odrede dan i visinu otplate otpremnina, jer stalno obećavaju a nikako da odrede koliko i kada će to biti”, rekao je Tošković.

On je dodao da radnici samo traže da se odrede prema njihovim zahtjevima.

"Ako se ogluše u potpunosti o naše zahtjeve mi ćemo 8. oktobra donijeti valjanu odluku i odlučićemo šta ćemo dalje”, zaključio je Tošković.

Oko 420 radnika KAP-a koji su stekli pravo na prijevremenu penziju traže od uprave i države isplatu otpremnina, uplatu beneficiranog staža i isplatu novca iz stambenog fonda.

Država je do sada pozitivno odgovorila na prva dva zahtjeva. Već je uplaćeno oko 2,2 miliona EUR za povezivanje radnog staža i beneficije, a u narednom periodu trebalo bi da budu uplaćene i otpremnine.

Radnici traže isplatu otpremnina od šest do 14 hiljada EUR, 177 EUR po godini staža iz stambenog fonda i uplatu beneficiranog staža za 240 radnika.

Posljednjim izmjenama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju oko 420 radnika KAP-a steklo je pravo na prijevremenu penziju. Njih 166 je već steklo pravo na penziju, ali preostalih nešto više od 250 radnika čekaju na uplatu 2,2 miliona EUR za beneficirani radni staž.

Portal Analitika