Zanimljivosti

Sve teorije Stivena Hokinga u 150 sekundi

stivenhokuok
Legendarni fizičar i kosmolog Stiven Hoking jedan je od najvećih naučnih umova čovječanstva. U ovoj šarmantnoj grafici u okviru serije „MadeSimple“ magazina Gardian, studio za animaciju Scriberia napravio je prelijep trejler koji je sakupio sve Hokingove teorije u 150 sekundi.

Sve teorije Stivena Hokinga u 150 sekundi
Portal AnalitikaIzvor

Čudesan život ovog teoretskog fizičara prenešen je i na veliko platno a dokumentarni film o Hokingu premijerno je prikazan u Kembridžu.

Film pod nazivom "Hoking" (Hawking) je intimni uvid u život slavnog teoretičara fizike i autora "Kratke istorije vremena" koji je narator dokumentarca u kojem se pojavljuju njegova sestra Meri, bivša supruga Džejn Vajld, sa kojom ima troje djece, naučnici, prijatelji, kolege i studenti, kao i nekoliko poznatih ličnosti poput glumca Benedikta Kamberbača, koji je igrao Hokinga u TV drami iz 2004.

Devedesetominutni film otkriva kako je jedan briljantan student, uz to i veliki ljubitelj zabava, postao najpoznatiji živi naučnik koji je pomogao u razotkrivanju tajni univerzuma, od Velikog praska do crnih rupa.

U njemu Hoking govori o borbi sa teškom bolešcu neurona (amiotrofična lateralna skleroza) koja ga je prikovala za invalidska kolica i o tome kako se prilago]avao normalnom životu.

"Zato što svaki dan može da bude i moj posljednji, želim da što je više iskoristim svaki minut", kaže Hoking koji je punih 30 godina, od 1979. do 2009, bio na čelu katedre za matematiku na Kembridž Univerzitetu, mjesto koje je svojevremeno držao veliki Isak Njutn.

Izvor: B92.net

 

 

 

Portal Analitika