Kultura

53. MESS bez predstava iz Crne Gore

2609messlogo
J
edan od najznačajnijih pozorišnih festivala u regionu, Internacionalni teatarski festival MESS, biće 53. put održan od 28. septembra do 7. oktobra u Sarajevu.

53. MESS bez predstava iz Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Tokom deset festivalskih dana i noći publika će moći da pogleda 25 predstava iz 18 zemalja, na žalost – nijednu u (ko)produkciji crnogorskih pozorišnih kuća. Festival će takođe ugostiti oko 200 umjetnika, a studenti će imati priliku da usavršavaju znanja kroz tri radionice i master-klas.

Kako ističu iz organizacije MESS-a, u ovogodišnjoj selekciji naći će se svi komadi koji, načelno, pripadaju ranije uspostavljenim kategorijama: World MESS, Mittel Europa, Future MESS, Future MESS IYMT i Balkan (Con)Text. Izuzetak su predstave za djecu, koje nisu takmičarskog karaktera, i predstava iz programa MESS OFF.

- Centralna tema Festivala ove godine biće mogućnost ostvarenja sreće u modernom svijetu, a umjetnici će se kroz predstave služiti najrazličitijim teatarskim tehnikama u problematizovanju ove i slične tematike. Predstave će uglavnom biti komfornijeg i intimnijeg sadržaja, i konceptualno više odgovaraju „malim scenama“, kao na počecima Festivala MESS, a u njima će preovladavati estetski minimalizam – preciziraju organizatori.

Ove godine će predstave biti izvođene u četiri bosanskohercegvačka grada - Sarajevu, Mostaru, Goraždama i Visokom. 53. MESS će u subotu početi matine izvođenjem predstave „Jedno jutro sam otišla…“ čileanskog Teatro de Ocasion.

Čast da otvori festival pripao je koprodukciji East West Centra iz Sarajeva, Prime Cut Productions-a iz Belfasta i Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljana „Osvajanje sreće“, koja će biti izvedena na platou ispod Starog mosta u Mostaru. Dan kanije, u prijepodnevnom terminu će nastupiti Pozorište mladih iz Sarajeva sa „Malim Mukom“, a za veče su predviđeni španski komad „Svojim porazom učinit ću te nepobjedivom“ Teatera Atra Bilis, repriza „Osvajanja sreće“ u Mostaru, i „Koncert ptica“ Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Za ponedjeljak su najavljeni „Solfatara“ pozorišne trupe Atresbandes iz Španije i „Tajna džema od malina“ Sarajevskog ratnog teatra u režiji Selme Spahić, koja je krajem prošle sezone radila „Žene koje čiste“ u Crnogorskom narodnom pozorištu. Prvi dan oktobra donosi „Pljačku plijena“ pozorišta Ultima vez iz Belgije i „Žutu crtu“ Zagrebačkog kazališta mladih, a „Galeb“ u postavci Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada biće izvedeno u srijedu. Beogradska rediteljka Ana Tomović, čiji je „Brod za lutke“ izveden na ovogodišnjem Budva Grad Teatru, potpisuje i režiju komada „Prst“ Hartefakta i BITEF-a, koja je na probramu u četvrtak. Iste večeri uslijediće plesna predstava „Božanstvena“ trupe francuskog koreografa Danijela Larijea, i „Tomorrow’s Parties“ pozorišta Forced Entertainment iz Velike Britanije.

Za petak je najavljen komad „Neka bude umjetnost“ iz SAD-a „Grebanje ili kako se ubila moja baka“ Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice koji je takođe režirala Selma Spahić, i repriza „Tomorrow’s Parties“. Program 5. oktobra počeće norveška Baby Opera sa „Korall koral“, a slijede „Intelektualni autor“ i „Materijalni autori“, oba kolumbijskog teatra La Maldita Vanidad. Do kraja večeri biće igrana autorska predstava njemačkog frei.wild-a “In The Mix“ i „Kako želiš da te želim“ pozorišta iz Kolumbije, a završiće se još jednom autorskim komadom „L.I. lingua imperii“ Anagoor-a iz Italije.

Pretposljednji dan 53. MESS-a imaće čak pet programa. Počeće „Kraljicom vešmašina“ Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, uslijediće repriza norveške produkcije „Korall koral“, komad „Tramvaj“ trupe Fercera iz Sarajeva, „Hamlet, od Anda“ kojeg igra Teatro de los Andes iz Bolivije i „Hinkeman: Šta mora neka bude“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. Festival zatvaraju „King Size“ Teatra Basel iz Švajcarske i „L’innocente“ Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane, u režiji još jednog umjetnika koji je sarađivao sa CNP-om, Dijega De Bree.

Izvođenja će pratiti i razgovori sa pozorišnim umjetnicima, prvenstveno mladim autorima tekstova Dževadom Karahasanom, Doruntinom Bašom, Srđanom Sandićem, Tanjom Šljivar, kao i Adnanom Lugonićem, Asjom Krsmanović, Vukom Boškovićem, Dariom Bevandom i Bojanom Vidosavljević.

Portal Analitika