Muzika

Vulić: Objavljivanjem imena sudija organizatori Eurosonga neće ništa postići

eurovisionpravilauok
PR Eurosonga za Crnu Goru Sabrija Vulić ocijenio je za Portal Analitika da organizatori Eurosonga nijesu ništa značajnije postigli time što će objaviti imena sudija prije takmičenja, te da se time neće ostvariti željena transparentnost u ocjenjivanju. Vulić je ocijenio da bi mnogo značajnije bilo da se objasni sistem glasanja na ovogodišnjom takmičenju i predlaže da se SMS glasanje izuzme iz sistema ocjenjivanja kao i da se izbaci dosadašnja praksa da pobjednik Eurosonga bude organizator narednog takmičenja.

Vulić: Objavljivanjem imena sudija organizatori Eurosonga neće ništa postići
Portal AnalitikaIzvor

- Objavljivanjem imena sudija prije takmičenja organizatori nijesu ništa bitnije promijenili. Šta time konkretno dobijaju, kakvu transparentnost? Dužni su da objasne sistem glasova na ovogodišnjem takmičenju i kako su Danci pobijedili. Suštinski tu nikome nije jasno kako oni sprovode glasanje - naveo je Vulić u izjavi Portalu Analitika.

sabrijavulicunutrauokVulić predlaže da se SMS glasanje izbaci iz sistema ocjenjivanja, te da se posao prepusti profesionalnom žiriju.

- Konačno rješenje bi bio možda pokušaj da ne bude SMS-ova ili da se formira žiri koji bi bio superprofesionalan, od ljudi koji imaju brendirana imena, koji su muzički stručnjaci i kojima se može vjerovati i da bukvalno oni odluče o pobjedniku. Ono što predlažem je sistem takmičenja kao na festivalima klasične muzike gdje imate sistem obavezne kompozicije i tri po izboru ali opet u granicama nekih zahtjeva, gdje bi se ocjenjivala kompozicija, izvođenje i td.

Vulić smatra i da bi trebalo promijeniti dosadašnju praksu da pobjednik Eurosonga bude domaćin narednog takmičenja.

- Eurosong bi trebalo organizovati bukvalno kao za Olimpijadu tako da imamo kandidate za gradove domaćine. Zato što se pokazalo da ove godine je Eurosong izuzetno profitabilna manifestacija koja organizatoru donosi veliki novac- napominje Vulić i naglašava da se se na „Eurosongu igraju igre iza pozornice“.

- Mi smo imali kvalitetne predstavnike na Eurosongu u prethodne dvije godine- Rambo i Who See su ostvarili zapažen nastup. Svi su pričali o nama jer smo bili drugačiji. Nijesmo mogli da pobijedimo i vjerovatno nećemo godinama, ali možemo da skrenemo pažnju i to je ono najbitnije- zaključio je Vulić.

Organizatori "Eurosonga", odlučili su da promijene pravila kada je riječ u ocjenjivanju pjesama tokom takmičenja. Tu odluku su donijeli nakon istrage o navodnom potkupljivanju članova žirija i optužbi da je Azerbejdžan na ovogodišnjem takmičenju navodno pokušao da potkupi sudije iz drugih zemalja.

Do sada je 20 zemalja potvrdilo da će učestvovati na Eurosongu, koji će od 6. do 10. maja biti održan u Kopenhagenu, dok je njih pet odustalo (Andora, Luksemburg, Monako, Slovačka i Hrvatska). Crnu Goru na Eurosongu 2014. u Danskoj kako se spekuliše u medijima trebalo biti da predstavlja crnogorska pop zvijezda Sergej Ćetković.

 

Portal Analitika