Politika

Đukanović: Regionalna saradnja za dobrobit ekonomije i integracija

2609djukanovicnjujorkok
T
rećeg dana 68. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija predsjednik Vlade Crne Milo Đukanović imao je niz bilateralnih susreta na marginama skupa, saopšteno je Portalu Analitika iz vladinog biroa za informisanje.

Đukanović: Regionalna saradnja za dobrobit ekonomije i integracija
Portal AnalitikaIzvor

-Tokom sastanka sa predsjednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem ukazano je na važnost intenzivnije saradnje zemlja regiona na planu daljeg ekonomskog razvoja i ostvarenja evropske i evroatlantske aspiracije. Đukanović  je čestitao premijeru Kosova na dogovoru postignutom  između Beograda i  Prištine, ističući da predstavlja pozitivan impuls za cijeli region i integracione procese. Premijer Đukanović je, tom prilikom, ukazao i na značaj članstva Crne Gore u NATO-u, koji je garant stabilnosti Zapadnog Balkana, te ponovio opredjeljenost Vlade Crne Gore da nastavi da daje aktivan doprinos stabilizaciji prilika u regionu i poboljšanju sveukupne političko-ekonomske saradnje- navodi se u saopštenju.

Tači se saglasio sa ocjenama premijera Đukanovića o evropskoj i evroatlantskoj budućnosti cijelog regiona izrazivši, prije svega, zadovoljstvo dobrim odnosima Crne Gore i Kosova, kao i dobrosusjedskom politikom koju vodi Crna Gora.

-Naglasio je takođe da je razmjena iskustava na polju evropske integracije od velike važnosti za sve zemlje koje teže članstvu u EU. Premijeri  Crne Gore i Kosova su ocijenili da postoji prostor za unaprjeđenje ekonomske saradnje prvenstveno po pitanju obostrane promocije investicionih potencijala i saglasili su se  da je poštovanje prava manjinskih naroda od ključne važnosti za održavanje dobrih odnosa i stabilnosti među zemljama regiona- piše ui saopštenju.

Tokom sastanka koji je Đukanović imao sa predsjednikom Vlade Albanije Edi Ramom ocijenjeno je da su odnosi dvije zemlje izuzetno dobri, te da predstavljaju stabilan temelj za jačanje  saradnje u oblastima od obostranog interesa.

-Premijer Đukanović je sa predsjednikom Vlade Albanije razgovarao o intenziviranju ekonomskih odnosa i tom prilikom istakao da je unaprjeđenje saobraćajnih konekcija i infrastrukture preduslov za uspostavljanje čvršće privredne saradnje u svim oblastima a posebno u oblasti energetike i turizma. Predsjednik Vlade Albanije se saglasio sa ocijenom premijera Đukanovića o kvalitetu bilateralnih odnosa Crne Gore i Albanije, te istakao opredjeljenost njegove  Vlade da i u predstojećem periodu blisko sarađuje sa Vladom Crne Gore u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i zaštite životne sredine. Na sastanku su razmijenjena mišljenja o diinamici ispunjavanja obaveza iz evropske agende i ocijenjeno da bi članstvo Crne Gore u NATO-u predstavljalo pozitivan korak na planu sticanja statusa punopravnog člana u Evropskoj uniji.

Premijer Đukanović sastao se i sa predsjednikom Vlade Malte Džozefom Muskatom.

-Đukanović je ocijenio da su dobri politički kontakti temelj za unaprjeđenje ekonomske saradnje. Đukanović je upoznao sagovornika sa aktivnostima koje Vlada Crne Gore realizuje na planu evropskih integracija i ispoljio zadovoljstvo dinamikom integracionog procesa, te naglasio očekivanje da će do kraja godine biti otvorena dva najzahtjevnija pregovaračka poglavlja 23 i 24. Premijer Muskat  je  izrazio zadovoljstvo nivoom bilateralnih odnosa između dvije države i istakao da je Vlada Malte opredjeljenja da Crnoj Gori pruži punu podršku u procesu evropskih integracija. Na sastanku je ocijenjeno da između dvije, mediteranske i male zemlje, postoji obostran interes za unaprjeđenje kontakata u dijelu ekonomske diplomatije i ukupne saradnje u oblasti finansijskog sistema kao i drugim oblastima od zajedničkog interesa- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika