Politika

Lukšić: Do 2015. prioritet smanjenje siromaštva, jednakost polova i eko održivost

2609luksicok
P
otpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić tokom učešća na Generalnoj debati 68. zasijedanja GS UN kopredsjedavao je okruglim stolom u okviru specijalnog skupa na visokom nivou o naporima za dostizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva, saopšteno je Portalu Analitika iz Lukšićevog ministarstva.

Lukšić: Do 2015. prioritet smanjenje siromaštva, jednakost polova i eko održivost
Portal AnalitikaIzvor

„Današnji specijalni sastanak jedan je od četiri događaja na visokom nivou koji generalni sekretar UN organizuje na marginama Generalne skupštine sa ciljem intenziviranja napora u dostizanju Milenijumskih razvojnih ciljeva u kontekstu razvojne agende za period poslije 2015. godine. Otvarajući okrugli sto, potpredsjednik Lukšić je istakao da su Milenijumski razvojni ciljevi u posljednjoj dekadi generisali globalne napore u cilju ubrzanja razvoja naročito na planu smanjenja siromaštva, kao i smanjenja smrtnosti djece i borbe protiv malarije i tuberkuloze“, piše u saopštenju.

U dijelu izlaganja posvećenom aktivnostima u Crnoj Gori na planu dostizanja Milenijumskih razvojnih ciljeva Lukšić je ukazao na sprovedene konsultacije čije su zaključne ocjene bile da treba uložiti maksimalne napore na ispunjavanju preostalih zadataka, prije svega, na planu smanjenja siromaštva, jednakosti polova i ekološke održivosti do 2015. godine.

„Crna Gora namjerava da, na ovaj način, stvori bolju polaznu osnovu za implementaciju razvojnog okvira za period nakon 2015. godine“, kazao je Lukšić.

On je iskoristio priliku da upozna visoke učesnike da će početkom sljedeće godine, u okviru saradnje sa sistemom UN-a u Crnoj Gori, započeti sa radom Centar za održivi razvoj, što je još jedna potvrda posvećenosti države ispunjavanju zacrtanih ciljeva.

Na marginama zasjedanja, potpredsjednik Lukšić susreo se sa ministrom vanjskih poslova Kipra Ionaisom Kasoilidesom.

„Na sastanku je izraženo zadovoljstvo bliskom i sadržajnom saradnjom dvije države i razmotreni modaliteti za dalje dinamiziranje bilateralnih odnosa. Upoznajući sagovornika sa dinamikom pregovaračkog procesa, potpredsjednik Lukšić je istakao zahvalnost za podršku Kipra tokom njihovog predsjedavanja EU aktivnostima Crne Gore na integracionom putu.  Ministri su konstatovali da postoji potreba za tješnjom saradnjom malih zemalja Mediterana i u tom smislu dogovorili da u skorije vrijeme organizuju sastanak na nivou šefova diplomatija“, navedeno je u saopštenju.

Potpredsjednik Lukšić imao je odvojeni sastanak i sa ministrom vanjskih poslova Vanuatua Edvardom Nipakeom Fanuarakijem, sa kojim je potpisao protokol o uspostavljanju diplomatskih odnosa.  Crnogorski šef diplomatije je, takođe, prisustvovao Kaspijskom forumu koji je organizovan na temu "Posvećenost evropskoj energetskoj bezbjednosti".

Portal Analitika