Zanimljivosti

SAD: Senator držao govor 21 sat i 19 minuta

2609tedkruzok
R
epublikanac Ted Kruz držao je 21 sat i 19 minuta govor u američkom Senatu, u pokušaju da spriječi usvajanje predloženog zakona o zdravstvu.

SAD: Senator držao govor 21 sat i 19 minuta
Portal AnalitikaIzvor

Kako javljaju agencije, Kruz je počeo govor u utorak oko 20. 40 časova po našem vremenu, uz obećanje da će govoriti "dok bude mogao da stoji".

Republikanac iz Teksasa iskoristio je pravo da o nekoj točki dnevnog reda govori bez vremenskog ograničenja. Doduše, Kruz nije govorio neprekidno, s obzirom da prema pravilima, pod uslovom da ostane da stoji za govornicom, može prepustiti riječ svojim kolegama kako bi mu postavili neko pitanje.

Kruz je isprva govorio o samom zakonskom prijedlogu i nakon nekoliko sati iscrpio je argumente o toj temi pa je, kako ne bi izgubio riječ, počeo da priča o potpuno drugim stvarima. Između ostalog je čitao dijelove jedne knjige za djecu, kako bi njegove dvije kćeri, koje su tatu gledale preko televizije, lakše zaspale.

I pored nespornog truda, Kruz svojim obraćanjem nije uspio da obori rekord koji drži Strom Turmond, koji je 1957. godine govorio 24 sata i 18 minuta, a slijedi Alfonse Damato, koji je 1986. godine govorio 23 sata i 30 minuta.

Portal Analitika