Društvo

Origano – najjači prirodni antibiotik

2509-origano
O
rigano je samonikla mediteranska biljka koja važi za jednu od najljekovitijih biljaka svijeta. Naime, vrlo je cijenjeno njegovo ulje, koje se dobija od divljih vrsta origana posebnim procesom destilacije, kako bi se sačuvala sva ljekovita svojstva.

Origano – najjači prirodni antibiotik
Portal AnalitikaIzvor

Postoji više od 40 vrsta origana, u kulinarstvu najčešće koristimo Origanum Vulgare, ali, najljekovitijom vrstom se smatra ulje Origanum Minutiflorum, koje sadrži i do 90 odsto aktivnog ljekovitog sastojka karvakrola. Stari Grci primjenjivali su ulje origana za liječenje rana, zmijskih ugriza i tegoba disajnih puteva, a u Srednjem vijeku postalo je popularno u Evropi, u kojoj se koristilo za liječenje infekcija.

Ljekovita svojstva ulja origana: Najvrjednija ljekovita materija u ulju origana je karvakrol, sastojak koji ima snažna antibakterijska svojstva. Britanski naučnici su potvrdili da je ulje origana efikasno protiv 25 različitih bakterija, a najviše protiv većine bakterija koje uzrokuju infekcije debelog crijeva i urinarnog trakta, tifusa, kolere, čireva i kožnih infekcija. Osim što uništava bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno djelovanje te efikasno štiti od gripa, prehlade, varičela, zauški i ospica. Međutim, zanimljivo je da može zaustaviti bolest već kod pojavljivanja prvih simptoma.

Uništava i tvrdokorne bakterije: Dokaza o ljekovitim svojstvima ulja origana sve je više. Izvrsno djeluje protiv mnogih vrsta bakterija, virusa i gljivica koji mijenjaju oblike i otežavaju liječenje. Agresivna antigljivična svojstva ulja origana sprječavaju tvrdokorne infekcije poput kandidijaze, gljivica na noktima i tjemenu te atletsko stopalo. Kod kandidijaze ulje se pije, a kod gljivica na noktima može se primjenjivati lokalno. U slučaju gljivica na koži glave koje izazivaju perut preporučuje se da se doda nekoliko kapi ulja prilikom šamponiranja.

Moguće djelovanje i protiv raka: Ulje origana moglo bi da postane dio terapije za liječenje raka. Naučnici su testirali djelovanje karvakrola na ćelije raka prostate, ispitujući djelovanje origana na maligne ćelije. Jedno istraživanje je predstavljeno u aprilu 2012. na skupu eksperimentalne biologije u San Diegu i pokazalo je pozitivne rezultate.

Sprječava alergije: Ulje origana sadrži ruzmarinsku kisjelinu, koja je snažan antihistaminik i moćniji antioksidans od vitamina E i najčešće se koristi u liječenju alergijskih reakcija, bronhijalne astme, reumatoidnog artritisa i gingivitisa, tako da već samo inhaliranje ulja pomaže kod alergije.

Usporava starenje: Antioksidativna svojstva ulja origana blagotvorna su za dugotrajno očuvanje zdravlja. Ona štite od slobodnih radikala i popravljaju već nastala oštećenja ćelija. Poznato je da antioksidansi usporavaju starenje, štite od raka, sprječavaju makularnu degeneraciju, gubitak vida i sluha, živčane poremećaje i mnoge druge bolesti vezane za djelovanje slobodnih radikala.

Prva pomoć kod ujeda: Ulje origana ima moć neutralisanja otrovnih ugriza, poput pčelinjih, zmijskih i paukovih, a takođe je korisno i za sprječavanje infekcija, smanjivanje upala i bolova od ubodnih rana i ugriza životinja, piše sajt She.

Pomoć kod sportskih povreda: Olakšava grčeve i bol u mišićima, pospješuje zacjeljivanje povreda, uganuća, upala tetiva i slično, a njegova protivupalna svojstva ujedno ga čine i moćnim lijekom za artritis. Od svih vrsta origana, tri vrste su najljekovitije: Origanum Vulgare, Origanum Onites i Origanum Minutiflorum; prva dva sadrže 30 do 60 odsto karvakrola, dok Origanum Minutiflorum sadrži čak 80-90 odsto ovog aktivnog sastojka. Zbog tako visokog sadržaja karvakrola od Origanum Minutiflorum se najčešće i pravi ljekovito ulje.

Izvor i foto: smedia; sxc.hu

Portal Analitika