Politika

KALUĐEROVIĆ: Usvajanje zakona značajno, sprovesti ih u djelo

velizar
P
oslanik Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović saopštio je da je veoma značajno  što je usvojen  set  zakona o pravosuđu i tužilaštvu koji su usaglašeni sa ustavnim izmjenama ali da će se  povjerenje “sticati samo kada na djelu dokažu da su u Crnoj Gori svi pred zakonom jednaki i da nema nedodirljivih”.

KALUĐEROVIĆ: Usvajanje zakona značajno, sprovesti ih u djelo
Portal AnalitikaIzvor

- SNP CG ocjenjuje jako značajnim što je Skupština Crne Gore, usklađivanjem Zakona o sudovima, Zakona o Sudskom savjetu , Zakona o Ustavnom sudu i Zakona o Državnom tužilaštvu, stvorila neophodne pretpostavke da nadležne institucije odmah pristupe realizaciji obaveza koje propisuje  sa Ustavom usklađeno zakonodavstvo, po proceduri i u rokovima koji su određeni. Pri tome, posebno naglašavamo, povjerenje će se sticati samo kada na djelu dokažu da su u Crnoj Gori svi pred zakonom jednaki i da nema nedodirljivih. To dalje znači da će se morati hitno „udariti“ na organizovani kriminal i korupciju, posebno na korupciju na visokom nivou – navodi se u saopštenju SNP-a dostavljenom Portalu Analitika koje potpisuje Kaluđerović.

On je podsjetio da će toliko nužne reforme u sudstvu, tužilaštvu i ustavnom sudstvu krenuti značajnom kadrovskom obnovom u ovim oblastima.

- Naglašavamo izuzetno značajnu činjenicu da, nakon usvajanja navedenih zakona, treba da se izaberu, najduže u naredna tri mjeseca, novi  Sudski savjet, predsjednik Vrhovnog suda, novi Tužilački savjet, Vrhovni državni tužilac i svih sedam sudija Ustavnog suda.Takođe, u narednih pola godine, treba da se pristupi ponovnom izboru rukovodilaca svih državnih tužilaštava, kao i svih državnih tužilaca u  Crnoj Gori. Prethodno navedeno će predstavljati izuzetan izazov za sve da, svako u okviru svojih nadležnosti, pokaže demokratsku zrelost i odgovornost pred čitavim crnogorskim društvom, predlažući i birajući kadrove čiji lični i profesionalni kredibilitet garantuju profesionalnost, nepristrasnost, odgovornost i hrabrost u obavljanju sudijske, tužilačke i ustavno-sudske funkcije, što Crnoj Gori sada toliko nedostaje – navodi Kaluđerović.

On je još jednom ukazuje da parlamentarna većina nije prihvatila predlog SNP-a.

- Taj prijedlog se temeljio na ranije datom Mišljenju Venecijanske komisije, da u Tužilačkom savjetu bude jednaki broj nosilaca tužilačke funkcije i onih koji to nijesu, kao i da kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, Opšta sjednica Vrhovnog suda utvrđuje dvotrećinskom, a ne većinom ukupnog broja sudija Vrhovnog suda, te da izbor članova Sudskog savjeta iz reda sudija ne bude uslovljen godinama njihovog sudijskog staža. Smatramo, ipak, da će javnost sprovođenja postupka, kao i nužni konsenzus nosilaca sudijske, odnosno tužilačke funkcije, koji je potrebno postići  prilikom predlaganja kandidata za izbor predsjednika Vrhovnog suda i Vrhovnog državnog tužioca, kao i nužni konsenzus u Skupštini za donošenje odluke o izboru Vrhovnog državnog tužioca, neminovno rezultirati time da će Crna Gora ubrzo, za najodgovornije ličnosti u sudstvu i tužilaštvu, dobiti kadrove koji će svojim nespornim ličnim i profesionalnim kredibilitetom, moći značajno da doprinesu vraćanju povjerenja u institucije kojima su na čelu – saopštio je Kaluđerović.

Portal Analitika