Kultura

Slike Dizdarevića za obilježavanje 10 godina predstavljanja crnogorskih umjetnika u Zagrebu

2509dizdarevic4
V
elika maštovitost prizora, uz snažan kritički, duhovni i egzistencijalni naboj koji nas emotivno pogađa sa slika ovog umjetnika, kvalitet su koji govori u prilog Abaza Dizdarevića i njegove buduće izlagačke karijere. Jer, ništa na ovim slikama nije artificijelno izrežirano ili „namontirano“ da u promatraču izazove nemir, čuđenje ili šok; umjesto bilo kakvog površnog efekta očuđenja, slikar nam nudi jednu autentičnu likovnu dionicu savremenog svijeta, koji balansira na rubu propasti ili, možda, nekog novog buđenja nade u shvatanje svih bolnih lekcija čovječanstva, kazala je istoričarka umjetnosti Iva Kerbler na sinoć otvorenoj izložbi u galeriji „Zvonimir“ u Zagrebu.

Slike Dizdarevića za obilježavanje 10 godina predstavljanja crnogorskih umjetnika u Zagrebu
Portal AnalitikaIzvor

Mladi crnogorski akademski slikar Abaz Dizdarević predstavio se sinoć na prvoj od četiri izložbe u Hrvatskoj, koje organizuju Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ iz Zagreba i Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, a uz pomoć Savjeta za nacionalne manjine RH.

Kako ističu iz udruženja koja okupljaju Crnogorce u Hrvatskoj, svečanosti su prisustvovali brojni gosti i zvanice, među kojima i Peđa Grbin poslanik u Hrvatskome saboru i predsjednik Kluba hrvatsko-crnogorskog prijateljstva.

2509dizdarevic2Prisutne je pozdravio kustos galerije „Zvonimir“ Zoran Batušić, naglašavajući da NZCH i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore ovom izložbom obilježavaju značajan jubilej - deset godina saradnje u okviru koje je javnosti Hrvatske predstavljen impozantan broj crnogorskih slikara i vajara u ovoj zagrebačkoj galeriji.

- Ovom, kao i prethodnim izložbama, započinje sezona izložbi u Gradu Zagrebu, u okviru programa Kulturna jesen u Zagrebu – dodao je Batušić.

O saradnji i realizovanim izložbama u proteklih deset godina u ovoj, ali i drugim galerijama u Gradu Zagrebu, u ime organizatora je govorio predsjednik NZCH dr Radomir Pavićević.

2509dizdarevicPristutnima se obratio i sam umjetnik i, uz riječi hvale organizatorima, pozvao na razgledanje izložbe.

- Ove slike i crteži nastali su u tišini ateljea i sada su izložene oku javnosti – rekao je on.

Govoreći o stvaralaštvu crnogorskog slikara, Iva Kerbler je istakla da je, kroz predstavljanje u zagrebačkoj publici u Galeriji „Zvonimir“, otkrila njegov „složen i osobig likovni svjetonazor“.

2509dizdarevic3

- Abaz Dizdarević osjeća uronjenost svih nas u jedno drugačije vrijeme i ovaj zadnji ciklus je autorov mogući odgovor na rastuću dehumaniziranost zapadne civilizacije. Njegova slikarska sonda bilježi neku novu stvarnost, koja je možda samo ovdje kanalizirana kao upozorenje i koja nas, srećom, nikada neće zadesiti... To je senzibilitet koji posjeduju izuzetno emotivni umjetnici i koji u prijelomnim, prijetećim vremenima – kada slabi utopija o humanitetu – pokazuju blizinu opasnosti mogućeg gubitka svega onoga što nas čini emotivno i duhovno plemenitim ljudskim bićima – kazala je ona.

Izložba Abaza Dizdarevića u Zagrebu biće otvorena do 12. septembra, a nakon toga će je vidjeti likovna publika u Umagu, Rijeci i Splitu.

2509dizdarevic1
Portal Analitika