Društvo

Vujanović Amfilohiju: Država će maksimalno pomoći

4260

Država je spremna da u okviru svojih aktivnosti maksimalno pomogne obilježavanju 1700-godišnjice Milanskog edikta i osvećenju Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, kazao je predsjednik države Filip Vujanović tokom sastanka Počasnog odbora za obilježavanje ovog jubileja, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.

Vujanović Amfilohiju: Država će maksimalno pomoći
Portal AnalitikaIzvor

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je u ime Mitropolije, kako je navedeno u saopštenju, obavijestio članove odbora o aktivnostima Mitropolije povodom obilježavanja 1700. godina Milanskog edikta i osvećenja Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Iskazao je uvjerenje da će ove pripreme obezbijediti da ovaj jedinstveni događaj u pravoslavlju Crne Gore, po vrijednosti i značaju i crkvenim veledostojnicima koji će biti prisutni, bude primjeren njegovom istorijskom mjestu u pravoslavlju Crne Gore. Iznio je i očekivanje da država pruži maksimalnu podršku i pomoć u organizaciji ovog značajnog skupa.

- Predsjednik Vujanović i članovi Počasnog odbora, prenijeli su Mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, spremnost države da u okviru svojih aktivnosti maksimalno pomogne obilježavanju 1700-godišnjice Milanskog edikta i osvećenju Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, zaključeno je u saopštenju.

Pored Vujanovića, članovi Počasnog odbora su i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, ministar zdravlja Miodrag Radunović i gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša.

Hram ima 1.380 metara kvadratnih, sedam krstova na kupolama, kao i 17 zvona od kojih je jedno teško 11 tona i najveće je na Balkanu.

Hram Hristovog vaskrsenja biće osveštan 7. oktobra uz prisustvo sedam pravoslavnih patrijarha koje predvodi vaseljenski patrijarh Vartolomej.

 

 

 

 

Portal Analitika