Društvo

VUČINIĆ: Crnogorska vlast servilno delegira suverenitet Beogradskoj patrijaršiji

vucinic
S
tevo Vučinić
, potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve smatra da crnogorska vlast iskazuje duboko inferioran i servilan  odnos prema svim centrima i duhovne i političke moći iz okruženja, pogotovo prema beogradskim centrima moći, dok prema siromašnima i nejakima pokazuju prezir.

VUČINIĆ: Crnogorska vlast servilno delegira suverenitet Beogradskoj patrijaršiji
Portal AnalitikaIzvor

Vučinić je za Portal Analitika kazao  da velika proslava povodom osvećenja Hrama u Podgorici, 7. oktobra, formom i sadržinom, predstavlja   političku poruku svima, u zemlji i vani, da je suverenitet ove zemlje delegiran Beogradskoj patrijaršiji i da je utjelovljen u njenom patrijarhu.

On je, komentarišući za Portal Analitika prisustvo nekih visokih državnih funkcionera, uključujući i predsjednika Vujanovića u počasnom Odboru za osvećenje hrama u Podgorici, kazao da se time pokušavaju predstaviti javnosti kao duhovni i dobru posvećeni, „iako su državu orobili i pretvorili u polje očaja i bijede“.

»Ponašaju se kao da dignitet i suverenitet ovoga prostora nije skoncentrisan u njima osobno, nego je delegiran u duhovnim i političkim ličnostima koje stoluju u glavnim gradovima okolnih država. Osobito se takav  odnos praktikuje prema beogradskim centrima moći sa kojima su naše vlasti decenijama 'tikve sadili' koje im se sada o glavi obijaju. Moram primijetiti da vlasti ove zemlje pokazuje neviđenu servilnost prema jakima i moćnima i prezir prema siromašnima i nejakima. U svakom slučaju, prisustvom na ovakvim skupovima pokušavaju da se javnosti predstave kao duhovni i dobru posvećeni, „iako su državu orobili i pretvorili u polje očaja i bijede“, kazao je sagovornik Portala Analitika.

Vučinić je dodao da osvećenje Hrama, koje je predviđeno za 7. oktobar, i koje predstavlja dio centralne proslave Srpske pravoslavne crkve 1.700 godina Milanskog edikta, ima prevashodno politički značaj i smisao, u funkciji demonstracije podrške politici uperenoj protiv svega crnogorskog.

»Taj skup za Beogradsku patrijaršiju ima prevashodno politički značaj i smisao. On će se iskazati mnoštvom prisutnih koja će biti u funkciji demonstracije podrške politici uperenoj protiv svega crnogorskog. Nju će da dovedu poznata imena sa turbofolk estrade koja u svako doba mogu da napune Marakanu, a kamoli plato ispred Saborne crkve. Cijeli skup, i formom i sadržinom, treba da bude  politička poruka svima, u zemlji i vani, da je suverenitet ove zemlje delegiran Beogradskoj patrijaršiji i utjelovljen u njenom patrijarhu. A imenima i titulama protagonista i raskošnim ceremonijalom, javno i bjelodano, demonstriraće političku i duhovnu nadmoć nad nama i našom zemljom«, kazao je Vučinić.

Pored Vujanovića, članovi Počasnog odbora su i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, ministar zdravlja Miodrag Radunović i gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša.

Iz kabineta predsjednika Vujanovića saopšteno je da će danas u Vili Gorica predsjednik održati sastanak Počasnog odbora za obilježavanje 1700-godišnjice Milanskog edikta u okviru kojeg će se izvršiti osvećenje Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika