Društvo

Pozitivna: Vlast u Beranama nije kadra do obezbijedi mladima uslove za studiranje

2509pozitivna
K
oordinacioni odbor Pozitivne Crne Gore u Beranama ukazuje na činjenicu da ni ove godine nijesu stvoreni uslovi za održavanje nastave na tim programima i da ti programi nisu usklađeni sa tržištem rada, tako da značajna većina svršenih studenata, nažalost, neće naći zaposlenje već će ići ka birou rada.

Pozitivna: Vlast u Beranama nije kadra do  obezbijedi mladima uslove za studiranje
Portal AnalitikaIzvor

- Nedavno je počela nastava i za beranske studente, koji i ove godine imaju mogućnost da otpočnu/nastave školovanje na jednom od četiri državna studijska programa: Visoka medicinska škola, Studije primijenjenog računarstva, Odsjek za obrazovanje učitelja, Studijski program za engleski jezik. I nakon nekoliko godina od osnivanja ovih studijskih programa u Beranama, nijesu obezbijeđeni prostorni kapaciteti za odvijanje nastave, već se studenti, zajedno sa svojim profesorima šetaju od učionice do učionice, koje su ponekad smještene i u različitim zgradama, navodi se saopštenju Pozitivne.

Prema njihovim riječima, nastavni kadar, koji dolazi iz svih krajeva Crne Gore, pa i iz susjednih država, često drži nastavu po sopstvenom rasporedu obaveza, pa su studenti prethodnih godina nerijetko bili prinuđeni da mnoge vikende provedu na časovima i da predavanja za cio jedan semestar odslušaju u nekoliko dana.

- Kada se tome doda podatak da veći dio troškova za održavanje nastave i sve propratne obaveze tih programa snosi Opština Berane, nije ni čudno što postoji problem u funkcionisanju istih, posebno imajući u vidu u kakvoj finansijskoj situaciji se nalazi Opština. To, međutim, ne može da bude opravdanje za ovu instituciju. Zaključak je sasvim jednostavan: Sadašnja vlast u Beranama nije kadra do obezbijedi mladim ljudima adekvatne uslove za studiranje, a u prilog tome govore godine koje su iza nas, smatraju u Pozitivnoj.

oni podsjećaju da od 2008. godine rekonstruiše se dio Doma zdravlja u Univerzitetski centar, a da nema amfiteatara, učionica i kabineta.

- Pozitivna Crna Gora se zalaže za dugoročan razvoj sjevera, što je moguće samo ako se ulaže u mlade i ako oni budu motivisani da svoje radno najproduktivnije godine provedu na sjeveru, zaključuje se saopštenju.

Portal Analitika