Kultura

Bar: Izložba fotografija “Crna Gora između mora i planina”

2509momak
U
Dvorcu kralja Nikole u Baru, večeras od 19 sati biće otvorena izložba fotografija “Crna Gora između mora i planina”, fotografa iz Rusije koji već nekoliko godina živi i radi u Baru Sergeja Zabijaka, freelancera, stalnog saradnika sajta Bar Info.

Bar: Izložba fotografija “Crna Gora između mora i planina”
Portal AnalitikaIzvor

Biće predstavljeno oko 50 fotografija, čija je tematska cjelina Crna Gora i njene prirodne ljepote.

Izložbu će otvoriti istoričar umjetnosti Vladislav Kasalica, koji je u katalogu izložbe napisao: “Fotografije Sergeja Zabijaka kreću se od lirski natopljenih crnogorskih pejzaža sazdanih od jedinstvenog sklada oblika i boja, koji odišu vedrinom i neposrednošću likovnog izraza, preko različitih urbanih motiva, panoramskih snimaka gradova, karakterističnih detalja arhitekture, gdje se izuzetnim smislom za zapažanje autor fokusira na autentične kulturno-istorijske i arhitektonske slojeve crnogorskih urbanih cjelina”.

Postavka će biti otvorena narednih 10 dana.

Sat vremena nakon otvaranja ove izložbe, u 20 časova, u galeriji “Velimir A. Leković” biće otvorena izložba akademskog umjetnika Andrije Šaranovića.

Šaranović će se barskoj pubici predstaviti sa 30-ak crteža u olovci i tušu na papiru, nastalih u periodu od 70-tih godina prošlog vijeka do 2013. godine.

Andrija Šaranović je Akademiju likovnih umjetnosti završio u Novom Sadu, u klasi Lj.Denkovića. Studijski je boravio u Austriji, Belgiji, Engleskoj, Italiji, Monaku, Njemačkoj, SSSR, Francuskoj i Holandiji. Član je UPIDIV-a od 1982. Do sada je realizovao preko 40 samostalnih izložbi i preko 300 kolektivnih ekspozicija u zemlji i inostranstvu. Autor je preko 50 pozorišnih scenografija.

Bavi se sklupturom, crtežom, unikatnom grafikom, keramikom, slikanjem, scenografijom, ilustracijom, plakatom, kaligrafijom, primijenjenom umjetnošću...

Izložbu u Baru, koja će biti u postavci narednih 15 dana, otvoriće upravnik galerije mr Milun Lutovac.

Ž.M.

Portal Analitika