Politika

Dan: EU zatražila pregovaračke pozicije

brisel
L
itvansko Predsjedništvo EU saopštilo je da će uskoro pozvati Crnu Goru da predstavi svoje pregovaračke pozicije za poglavlja 23 i 24. Potparol Predsjedništva EU Vikintas Pagačiuskas rekao je za "Dan" da će Komitet stalni predstavnika pri sjedištu Unije, KOREPER, na današnjoj sjednici raspravljati o poglavljima 23 i 24.

Dan: EU zatražila pregovaračke pozicije
Portal AnalitikaIzvor

- Očekuje se da KOREPER potvrdi pozitivnu ocjenu akcionih planova koje je pripremila Crna Goru za poglavlja 23 i 24. Predsjedništvo će uskoro pozvati Crnu Goru da predstavi pregovaračke pozicije za ova poglavlja, ocijenio je Pagačiuskas.

Prema dnevnom redu, za današnju sjednicu KOREPER-a u Briselu, tačke 48 i 49 posvećene su ispunjenju uslova za otvaranje poglavlja 23 i 24, u pregovorima sa Crnom Gorom.

Kako piše ovaj list, o otvaranju poglavlja 23 i 24, riječi će biti i na sjednici Savjeta ministara EU za oopšte poslove 22.oktobra, a nakon što Evropska komisija objavi godišnji izvještaj o napretku Crne Gore 16.oktobra. Prvobitni plan donosioca odluka u EU, da se otvaranju ovih poglavlja u pregovorima sa Crnom Gorom raspravlja na sjednici Savjeta 30.seeptmbra niej se ostvarilo.

Iz crnogorskog parlamenta najavljeno je da će Odbor za evropske integracije 7.oktobra razmatrati nacrte pregovaračkih poziija Crne Gore za međuvladinu konferenciju o pristupanju za poglavlje 23 i 24.

"Dan" navodi kako u EU postoji jedan broj zemalja koji su iskreno zabrinute zbog spobnosti Crne Gore da zaista ispuni sve mjere iz akcionih planova za poglavlja 23 i 24, naročito u roku koji je njima utvrđen.  Stoga je nagoviješteno da Evropska komisija razmisli o slanju dodatnih pitanja o srednjim rokovima i finansiranju iz budžeta Crne Gore.

Neke članice EU smatraju da je potrebno i više detalja o tome kako će se akcioni planovi primjenjivati u praksi. Savjet za opšte poslove Unije, kojeg čine ministri inostranih poslova, ili ministri za evropska pitanja svih 28 država članica EU, mora jednoglasno da odluči da li da otvori poglavlja 23 i 24, koja su posvećena pravosuđu, osnovnim pravima, unutrašnjim poslovima, bezbjednosti i pravdi.

Ona su najvažnija u pregovorima EU i Crne Gore, i shodno odluci Evropskoj savjeta iz 2011.godine, trebalo bi da budu otvorena od početka do kraja pregovaračkog procesa, koji uključuje otvaranje i zatvaranje 35 pregovaračkih poglavlja.

Portal Analitika