Abiznis

Đukanović: Svjesni smo da nema novih radnih mjesta bez ekonomskog razvoja

21milo
V
izija budućeg razvoja Crne Gore podrazumijeva partnerstvo sa naučnim institucijama i poslovnim sektorom, a povezivanje obrazovanja i tržišta rada, unaprijeđenje preduzetničko-inovativnog i istraživački orjentisanog karaktera obrazovnog sistema, smjernice su za otvaranje novih radnih mjesta, ocijenio je premijer Milo Đukanović, prenosi Mina business.

Đukanović: Svjesni smo da nema novih radnih mjesta bez ekonomskog razvoja
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović je u Njujorku na visokom forumu za održivi razvoj i povećanje zaposlenosti rekao da je primarni interes svih zemalja i vlada, bez obzira na veličinu, stvaranje uslova za povećanje zaposlenosti i kreiranje novih radnih mjesta i da na tome treba bazirati dalje napore na iskorjenjivanja ekstremnog siromaštva.

- Svjesni smo da nema novih radnih mjesta bez ekonomskog razvoja. Ali isto tako neće biti dugoročnog rasta ukoliko taj rast nije “zelen”, samim tim održiv, kazao je Đukanović koji predvodi crnogorsku delegaciju na Godišnjoj Skupština UN.

On je saopštio da u kreiranju radnih mjesta u Crnoj Gori poslovni sektor ima posebno značajnu ulogu, jer su kompanije koje su u vremenu ekonomske i finansijske krize uvrstile principe održivosti u svoje poslovanje pokazale veću otpornost na njene negativne efekte i lakše zadržavaju svoje pozicije na tržištu.

Đukanović je poručio da je spremnost Crne Gore za ispunjavanje ciljeva i zadataka koje postavlja forum neupitna.

- Pred nama je veliki izazov stvaranja ambicioznog i akcionoorijentisanog razvojnog okvira za period nakon 2015. koji zahtijeva novu viziju, ali i ekonomske tranformacije i novo globalno partnerstvo, rekao je Đukanović, prenosi Mina business.

Prema njegovim riječima, globalna ekonomska kriza je potvrdila sve veću međuzavisnost i složenost novog multipolarnog finansijskog poretka.

Đukanović je rekao da razvojni okvir mora uključivati sve, kako zemlje u razvoju tako i razvijene, kako bi se postigao uspjeh.

- Milenijumski cilj 8 je najmanje ostvaren. To nas obavezuje da ozbiljno analiziramo i sagledamo razloge njegovog neostvarivanja i da na temeljima toga utvrdimo realnije obaveze u okviru obnovljenog globalnog partnerstva post 2015 razvojne agende, poručio je Đukanović.

On je naveo da primarni cilj Crne Gore treba da bude efikasnija koordinacija i raspodjela razvojne pomoći, usmjeravanje finansijskih i ljudskih resura na prioritetne oblasti kako bi se unaprijedio stepen razvoja zemalja i razvili kapaciteti za efikasno.

- U tom smislu podstičemo stvaranje inovativnih formi finansiranja razvoja u okviru obnovljenog globalnog partnerstva, kao i pružanje podrške vladama na planu izgradnje kapaciteta i drugih načina za mobilisanje nacionalnih resursa, naveo je Đukanović.

Crna Gora, kako je kazao, na integracionom putu, sve više se javlja kao korisnik međunarodnih programa i fondova u okviru prekogranične i transnacionalne saradnje koji su u funkciji rješavanja zajedničkih problema i jačanja kapaciteta svih involviranih institucija.

- U saradnji sa sistemom UN-a odlučno radimo na definisanju Akcionog plana za smanjenje nezaposlenosti mladih u okviru novoformiranog UN Okvira za ubrzanje sprovođenja Milenijumskih razvojnih ciljeva, dodao je Đukanović.

On je prisustvovao izlaganju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baraka Obame pred članicama UN, a razgovarao je i sa predsjednikom Vlade Kuvajta Šeikom Džaber Al Mubarak Al Hamad Samahom.

Đukanović i Al Hamad Samah saglasili su da je moguća saradnja dvije države u oblasti saobraćaja pomorstva, naftnoj industriji, energetici.

Portal Analitika