Zanimljivosti

Marsovi orbiteri spremni za prolazak komete ISON 1. oktobra

2509yveyda
Kometa vijeka” ISON, otkrivena prije godinu dana, uskoro će proći blizu crvene planete, gdje je spremno čekaju Marsov izviđački orbiter (MRO) i Mars ekspres.

 Marsovi orbiteri spremni za prolazak komete ISON 1. oktobra
Portal AnalitikaIzvor

ISON su 21. septembra u sazvežđu Raka otkrili ruski astronomi-amateri Artiom Novičonok i Vitalij Nevski, i od tada se najavljuje kao “kometa vijeka” – ukoliko preživi prolazak pored Sunca kasnije ove godine. Naučnici smatraju da će njen sjaj možda nadjačati i pun Mjesec, a da će se vidjeti čak i danju.

Sljedećeg utorka, odnosno 1. oktobra, kometa će proći pored Marsa na udaljenosti od 10,4 miliona kilometara, podsjeća portal “Spejs”.

Mars ekspres, letjelica evropske svemirske agencije (ESA) trebalo bi da ima dobar pogled na kometu, koju je počela da prati 21. septembra. U sledeće dvije nedelje Mars ekspres će fotografisati ISON i analizirati sastav njene “kome”, atmosfere koje neposredno okružuje njeno jezgro. Koma postaje sve vidljivija, kako se led na površini komete grije i isparava, a prašina ostataka nadograđuje na rep.

“Akciji” će se pridružiti i Marsov izviđački orbiter, lejtelica američke svemirske agencije NASA, koja je programirana da prati ISON 29. septembra, te 1. i 2. oktobra. Kometa će možda biti dovoljno sjajna da je “uhvati” i rover “Kjuriositi”, sa površine Marsa.

Kometa ISON, čije je zvanično ime C/2012 S1, proći će 28. novembra na udaljenosti od “svega” 1,2 miliona kilometara iznad sunčeve površine. Naučnici NASA-e ističu da su predviđanja o njenom mogućem sjaju nesigurna.

NASA i ESA će udruženim snagama posmatrati mogući spektakl i solarnim teleskopima, poput Solarne i heliosferne opservatorije (SOHO).

Portal Analitika