Svijet

Članica “Pusi rajot” stupila u štrajk glađu u zatvoru

07pussyriotok
N
adežda Tolokonjikova, jedna od osuđenih članica ruske pank grupe Pusi rajot, objavila je u da stupa u štrajk glađu zbog, kako je navela, neljudskih radnih uslova u ženskoj kaznionici u kojoj se nalazi, kao i prijetnjama po njen život.

Članica “Pusi rajot” stupila u štrajk glađu u zatvoru
Portal AnalitikaIzvor

Tolokonjikova služi dvogodišnju kaznu u oblasti Mordovija, oko 500 kilometara istočno od Moskve, zbog "huliganizma motivisanog religioznom mržnjom", to jest učešća u performansu koju je njena grupa izvela u glavnoj moskovskoj pravoslavnoj crkvi u znak protesta zbog kandidature Vladimira Putina za treći predsjednički mandat.

Kako prenose agencije, u pismu na pet strana koje je objavljeno na blogu grupe Pusi Rajot, Tokolonjikova je rekla da su ona i druge osuđenice prinuđene da rade po 17 sati dnevno u radionici koja proizvodi policijske uniforme.

Prema njenim tvrdnjama, kažnjeničke brigade koje ne ispune dnevnu kvotu, kažnjavaju se uskraćivanjem hrane i korišćenja kupatila, ili se primoravaju da stoje napolju, na hladnoći.

Tolokonjikova je takođe napisala da joj je zamjenica upravnika zatvora prošlog mjeseca prijetila, ukazavši joj da će druge zatvorenice biti navedene da je ubiju u znak odmazde zbog toga što ona osporava zatvorski sistem.

Ona je opisala zatvorski sestem u kojem se kažnjenice povezane sa zatvorskim sistemom koriste za terorisanje drugih kažnjenica kako bi ostale "na liniji".

Tolokonjikova je uložila odvojene predstavke šefu ruske istražne agencije i zatvorskoj službi zbog pretnji za koje tvrdi da je dobila i zbog radnih uslovi u kažnjeničkoj koloniji u Mordoviji.

Zatvorska služba tvrdi da osudjenice rade u dvije smjene i poriče da žene provode više od osam sati dnevno u radionici koju je Tolokonjikova spomenula, javila je agencije Interfaks.

Šef predsjedničkog savjeta za ljudska prava Mihail Fedotov napisao je na Tviteru da će četvoro članova tog tij ispitati tvrdnje članice Pusi rajot.

Portal Analitika