Region

Makedonija: Referendum o izgradnji nuklearke

nuklearka
V
lasti Makedonije u utvrđenom planskom ostvarenju izgradnje energetske infratsrukture i međusobnog povezivanja zemalja regiona, ponovo aktuelizuju „neisključenu mogućnost“ podizanja nuklearne elektrocentrale u ovoj zemlji, potvrdio je Vladimir Peševski, vicepremijer Vlade u Skoplju zadužen za ekonomska pitanja, pišu Novosti.

Makedonija: Referendum o izgradnji nuklearke
Portal AnalitikaIzvor

On je ponovio ranije procjene da je riječ o skupoj investiciji, ali da će odluku o tome, ukoliko takva opredjeljenja prevagnu, donijeti građani na - referendumu.

Vlada Makedonije nije izradila nuklearni energetski program, no ukoliko se odluči za to, sprovešće referendumsko izjašnjavanje građana, sa pitanjem da li podržavaju takvo opredjeljenje, objasnio je Peševski na Međunarodnoj radionici o regionalnoj i prekograničnoj saradnji u oblasti energetike i nuklearne energije.

“Vlada Makedonije kontinuirano prati međunarodna zbivanja u ovoj oblasti, a posebno je zainteresovana za regionalne mogućnosti saradnje sa susjednim zemljama na ovom polju“, rekao je Peševski.

No, on je potvrdio da je u sklopu akcionarskog društva Elektrane Makedonije (ELEM) formirana grupa koja treba da sprovede istraživanja i da prati regionalne i svjetske trendove u nuklearnoj energetici. Uspostavljena je takođe i saradnja sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju u dijelu „početnih saznanja koje jedna država treba da ima o nuklearnoj energetici“.

 

Portal Analitika