Abiznis

Hotelijeri: Pomak u suzbijanju sive ekonomije

budva3uok
O
ve godine načinjen je pomak u suzbijanju sive ekonomije, ali ona i dalje ostaje gorući problem u turizmu, smatraju hotelijeri iz Crnogorskog turističkog udruženja, koji su danas u Tivtu održali sastanak sa predstavnicima Privredne komore, javlja Portal TVCG.

 Hotelijeri: Pomak u suzbijanju sive ekonomije
Portal AnalitikaIzvor

Tivat prerasta u prestižnu turističku destinaciju Tivat prerasta u prestižnu turističku destinaciju

„Siva ekonomija, kao jedan od gorućih problema turizma, ne može se riješiti preko noći, jer se neki problemi ponavljaju iz godine u godinu, ali ono što smo započeli na njenom suzbijanju imaće punu snagu naredne godine“, istakao je predsjednik sektora hotelijera, Zlatibor Milić

Rezultati ljetnje sezone, koja je evidento bolja od prošlogodišnje, još nisu sumirani, ali je to, kako je kazao Milić, još uvijek daleko od sezone koja bi trebalo da bude duža i koja bi hotelijerima trebala da omogući godišnji prihod bez razmišljanja da li da zatvaraju hotele ili da smanjuju troškove, prenio je Radio Tivat.

Rasterećenje malih i srednjih preduzeća od previsokih poreza, doprinosa i taksi, poboljšanje ukupnog turističkog ambijenta, bolja saobraćajna infrastruktura i smanjenje sive ekonomije biće i dalje prioriteti u radu hotelijera, koji su istakli da opštine u najvećoj mjeri treba da pomognu da se poslovni ambijent za sve turističko- ugostiteljske radnike poboljša. „Tivat je grad koji je posljednjih godina potpuno promijenio sliku na tržištu. Investicije u turizmu su jedna od pozitivnijih stvari koje su se desile ovom gradu, koji prerasta u prestižnu turističku destinaciju“, naglasio je Milić.

Predstavnci hotelskih turističkih kuća bili su saglasni u ocjeni da je učinjen pomak u produžetku ljetne sezone, a istakli su da će se veoma dobra popunjenost hotelskih kapaciteta tokom ovog mjeseca, produžiti do polovine oktobra.

Izvršni direktor HTP „Mimoza“, Marko Petričević je kazao da su u Mimozi zadovoljni trenutnom posjetom. Pored učenika na školskim eksurzijama, u njihovim hotelima još uvijek se odmaraju agencijski gosti. Veoma bitan činilac, kada su rezultati sezone u pitanju, su i sredine u kojima preduzeća posluju, pa se u tom segmentu izdvaja Tivat u kome je, u prosjeku, zabilježeno najduže zadržavanje gostiju ovog ljeta – 8, 8 dana.

 

Portal Analitika