Svijet

Nova prijetnja Al Šababa Keniji

kenija
G
rupa Al Šabab, somalski ogranak Al Kaide, zaprijetila je danas Keniji novim napadima ako vlasti Najrobija ne povuku svoje vojnike iz Somalije.

Nova prijetnja Al Šababa Keniji
Portal AnalitikaIzvor

"Upućujemo prijetnju kenijskoj vladi i svima koji tu vladu podržavaju", rekao je portparol Al Šababa, šeik Ali Mohamed Raž, aludirajući na napad na tržni centar Vestgejt u Najrobiju, za koji je odgovornost preuzela ta grupa.

"Ako žele mir, neka napuste našu teritoriju, neka prestanu da se miješaju u naše stvari, neka oslobode naše zatvorenike i obustave borbu protiv naše vjere", rekao je na arapskom jeziku portparol, a snimak je dostupan na internetu.

"U protivnom očekujte mračne dane", dodaje se u poruci, koja se može čuti na islamističkih forumima i na nalogu Al Šababa na društvenoj mreži Tviter.

Napad u Najrobiju, gdje su najmanje 62 osobe poginule, predstavlja "odgovor islamske nacije o miješanju Kenije u poslove" Somalije.

"Oni sada trpe ono što je naš narod od njih trpeo u područjima juga Somalije", gdje kenijska vojska podržava vladu Somalije protiv pobunjenika. (B92)

 

Portal Analitika