Politika

Skupština usvojila predložene zakone o pravosuđu i tužilaštvu

SKUpstina1ok3107
S
kupština Crne Gore usvojila je na današnjem vanrednom zasjedanju set predloženih zakona o pravosuđu i tužilaštvu koji su usaglašeni sa ustavnim izmjenama.

Skupština usvojila predložene zakone o pravosuđu i tužilaštvu
Portal AnalitikaIzvor

Na današnjoj sjednici usvojeni su prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama zakona o sudskom Savjetu, o sudovima, o ustavnom sudu Crne Gore i o Državnom tužilaštvu u koje su inkorporirani pojedini amandmani opozicionih partija.

Predloženi zakoni usvojeni su većinom glasova ukupnog broja poslanika. Poslanici su juče završiti raspravu u načelu o setu zakona o pravosuđu i tužilaštvu, a o njima je glasano danas nakon što nadležni odbori razmotrili podnesene amandmane. Na prijedloge zakona pristiglo je 35 amandmana.

Skupština nije prihvatila amandman Socijalističke narodne partije (SNP) koji je bilo predviđeno brisanje odredbe da član Sudskog savjeta iz reda sudija Osnovnog suda mora da ima najmanje pet godina iskustva da bi bio u Sudskom savjetu.

Kada su u pitanu prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama zakona o Državnom tužilaštvu tri amandmana SNP-a su usvojena dok su četiri amandmana te partije odbijena.  

Parlament nije prihvatio amandman SNP-a na izmjene i dopune Zakona o sudovima, kojim se tražilo da se prijedlog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda na Opštoj sjednici utvrđuje dvotrećinskom većinom.

Usvajanjem ovih zakona stvoreni su uslovi za početak procedura izbora novog Vrhovnog državnog tužioca, Sudskog i Tužilačkog savjeta i sudija Ustavnog suda.

Nije prihvaćen ni amandman Pozitivne Crne Gore kojim je traženo da Opšta sjednica Vrhovnog suda predloži više kandidata za predsjednika tog suda.
Amandman Pozitivne na prijedlog zakona o Državnom tužilaštvu takođe je odbijen.
Odbijeni su amandmani SNP-a na izmjene i dopune zakona o Ustavnom sudu gdje je ta stranka predložila da Ustavni sud mora da donese odluku najduže godinu od pokretanja postupka, ali je Vlada prihvatila da to bude rok od 18 mjeseci.

Nova rješenja predviđaju da se Vrhovni državni tužilac, sudski i tužilački savjet biraju u Skupštini dvotrećinskom većinom i da predsjednika Vrhovnog suda bira sudski Savjet na pet godina. Kao deblokirajući mehanizam usvojena je većina od tri petine poslanika.

Sudije Ustavnog suda dvotrećinskom većinom bira i razrješava Skupština, i to dva na predlog predsjednika države, a pet predlaže nadležno skupštinsko tijelo. Mandat sudija je, umjesto dosadašnjih devet, 12 godina. Predsjednika Ustavnog suda, umjesto Skupštine, biraju sudije tog suda.

Javni poziv za izbor članova Sudskog i Tužilačkog savjeta, kao i vrhovnog državnog tužioca, raspisaće se u roku od 30 dana od usklađivanja propisa. Predlog za izbor vrhovnog državnog tužioca biće upućen Skupštini u roku od deset dana od isticanja roka javnog poziva. Javni poziv za izbor sudija Ustavnog suda, prema odredbama Ustavnog zakona, treba da bude raspisan najkasnije do 15. oktobra.

Portal Analitika