Svijet

Evropski sud: Turci ne mogu u Evropu bez vize

turska
E
vropski sud pravde odlučio da odbije tužbu Turkinje koja je pokušala da dokaže da je vizni režim za ulazak turskih državljana u zemlje EU nelegalan.

Evropski sud: Turci ne mogu u Evropu bez vize
Portal AnalitikaIzvor

Dvadešestogodišnja Lejla Demirkan tužila je Njemačku sudu u Luksemburgu zato što je njemački konzulat u Ankari prije pet godina odbio njen zahtjev za vizu.

Ona je svoju tužbu obrazložila sporazumom o pridruživanju koji je Turska 1963. sklopila sa Evropskom ekonomskom zajednicom (pretečom EU), a prema kome neke kategorije turskih državljana mogu da putuju u deset evropskih zemalja, uključujući Njemačku, bez vize.

Demirkan je uz pomoć uglednog njemačkog advokata Rolfa Gutmana pokušala da izdejstvuje ukidanje viznog režima za Turke koji putuju u Njemačku i još devet zapadnoevropskih zemalja koje su 1963. bile članice EEZ.

Sud je, međutim, posle dvogodišnjeg razmatranja danas presudio u korist Njemačke, uz konstataciju da je vizni režim legalan na osnovu Šengenskog sporazuma.

Proces je u Turskoj praćen sa velikom pažnjom, s obzirom da ta zemlja već godinama bezuspješno pokušava da dospije na bijelu šengensku listu, i praktično je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU čijim su gradjanima još potrebne vize.

Sa druge strane, u zapadnoevropskim zemljama je proces praćen sa zebnjom da bi presuda u korist Demirkan mogla da dovede do najezde Turaka, jer su odluke Evropskog suda pravde obavezujuće.

Šengenske zemlje godišnje odbiju preko 30 000 zahtjeva za vize koje podnose turski državljani. (Portal RTCG)

 

 

Portal Analitika