Abiznis

Odbor za ekonomiju nije podržao izvještaj Komisije

skupstina
O
dbor za ekonomiju, finansije i budžet nije dao zeleno svjetlo izvještaju Komisije za kontrolu državne pomoći za prošlu godinu. Većina članova odbora smatra da je pomoć neravnopravno dodijeljena, javlja Antena M.

Odbor  za ekonomiju nije podržao izvještaj Komisije
Portal AnalitikaIzvor

Poslanicima je neshvatljivo, da je od skoro 42 miliona eura koliko je Komisija pomogla preduzeća širom Crne Gore, više od 30 miliona dobio Glavni grad. Iz Demokratskog fronta Milutin Đukanović objašnjava zbog čega je glasao protiv.

- To je gotovo 80 odsto ukupne državne pomoći. Očigledno da nikog ne interesuje kako će se ostali gradovi razvijati, pogotovo sjever, navodi on.

Almer Kalač iz Bošnjačke partije nije podržao izvještaj:

-Najveće pomoći dodijeljene su najvećim firmama, to je malo kontradiktorno, ističe Kalač.

Stahinji Bulajiću neshvatljiva je priča o pozitivnim trendovima s obzrom na to da je Nikšić dobio samo 1,5 odsto državne pomoći. Konstatuje da je država pomogla preduzeća koja sredstva neće moći da vrate:

-Maknite KAP i opet će Podgorica da nosi skoro 50 odsto”. Kakve su to cifre o čemu se radi. Imate li vi objašnjenje za tako nešto, kaže Bulajić.

Pozitivna nema pozitivno mišljenje o izvještaju. Mladen Bojanić navodi da je 50 odsto pomoći za KAP, a još se ne zna zašto su date te garancije, gdje su se sredstva trošila i kako.

Iako je podržao izvještaj, ni DPS-ovom Rešidu Adroviću to nije po volji:

-Zaista u tom dijelu moramo nešto uraditi jer je neprihvatljivo da Berane dobije oko 150 hiljada eura a Podgorica čak 33 miliona, kaže on.

Njegov partijski kolega Filip Vuković uz konstataciju da u sljedećem krugu državna pomoć treba da bude pravednije raspoređena, stao je u odbranu izvještaju :

-Ja samo da kažem da je ovo ipak samo izvještaj komisije za praćenje pomoći. Nije Komisija dodjeljivala ta sredstva, navodi Vuković.

Strahinja Bulajić iz DF-a:

“To je Komisija za kontrolu državne pomoći a ne za pisanje izvještaja o državnoj pomoći.”

Opštine Plav, Andrijevica i Šavnik dobile su sve zajedno 0,13 odsto draevne pomoći. Srđan Milić iz SNP-a smatra da je izvještaj slika kako se vodi ekonomska politika u Crnoj Gori:

“U ovoj državi million i po tamo, milion i po ovamo to nije nikakav problem….

Direktor Komisije za kontrolu državne pomoći Mitar Bajčeta, konstatuje da je suština u nezavisnoj ocjeni opravdanosti prije dodjeljivanja pomoći države :

“Jer ako imamo dobar plan lako ga je naknadno dobro i kontrolisati.”

Sa dva uzdržana SNP-ova glasa, 4 protiv i 5 za Odbor za ekonomiju, finansije i budžet nije podržao izvještaj Komisije za dodjelu državne pomoći u prošloj godini. (Antena M)

 

Portal Analitika