Abiznis

VIDEO: Ambasador Kine ubrao najviše grožđa u jubilarnoj berbi „Plantaža“

2409-plantaze-1
A
mbasador Kine u Crnoj Gori Ži Žaolin pobjednik je svečane berbe grožđa kompanije „13. jul Plantaže“, odmah iza njega bio je ambasador Rusije Nesterenko Andrej Aleksejevič, dok je treća po uspješnosti u branju grožđa bila ambasadorka Poljske Gražina Sikorska.

VIDEO: Ambasador Kine ubrao najviše grožđa u jubilarnoj berbi „Plantaža“
Portal AnalitikaIzvor

Naime, ambasador Kine Ži Žaolin uspio je da ubere 47 gajbi grožđa, njegov kolega iz Rusije 45, dok je 41. gajbu grožđa nabrala ambasadorka Poljske.

Kompanija „13. jul Plantaže“ organizovala je danas u vinogradu na Ćemovskom polju, svečanu berbu grožđa povodom zlatne godišnjice i proslave 50 godina postojanja.

Berači na pedesetoj berbi bili su predstavnici Vlade Crne Gore, diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, predsjednici parlamentarnih političkih partija u Crnoj Gori, odbornici opštinskog parlamenta kao i predstavnici medija. Nakon berbe grožđa uslijedila je vinogradarska marenda.

Sunčan i topao dan, bio je kao stvoren za berbu grožđa a i boravak u prirodi, kako su rekli prisutni, i druženje je dobar način za promociju brenda ove kompanije, kao i cijele Crne Gore.

Šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, grožđe je brao u društvu supruge, i moglo se vidjeti da su vješti u tome, jer na čokotima nisu ostavljali nijedan grozd, već su svaki stavili u posudu namijenjenu za to. Za njih branje grožđa predstavlja tradiciju u kojoj uživaju jer i sami imaju porodični vinograd, a i mnogi njihovi prijatelji drže vinograde te im kada imaju vremena pomažu u berbi.

2409-plantaze-2

- Mislim da je ovo jako simpatična akcija, prije svega dan je lijep, drugo u kontaktu smo sa prirodom i to u trenutku kada se ubiraju plodovi prirode, kazao je Drobnič i dodao da „misli da je ovo dobar potez za promociju Crne Gore i proizvodnje vina“.

Šef delegacije EU u Crnoj Gori smatra da su „Plantaže“ brend koji se već etablirao na svjetskom tržištu, te da bi njegove proizvode trebalo nuditi turistima, ali takođe i podsticati izvoz na druga tržišta.

- Mislim da su „Plantaže“ jako solidno preduzeće i da imaju šanse da u okviru uključivanja u Evropsku uniju i korišćenja prednosti i pravila evropske poljoprivredne politike, da osiguraju, ne samo svoju egzistenciju, već i razvoj za ubuduće, zaključio je Mitja Drobnič.

Izvršna direktorica kompanije „13. jul Plantaže“ Verica Maraš koja je takođe učestvovala u današnjoj berbi, zadovoljna je rodom ove godine, koji je planiran na 18 miliona kilograma grožđa, dok je danas ubran 15. milioniti kilogram, a kvalitet je izuzetno dobar.

- Ovo je zlatna godina i zlatna berba. Imamo sreću da zadnjih par godina imamo dobar kvalitet grožđa iz čega proističe lijep i dobar kvalitet vina, tako da se nadamo da ćemo i kraj godine proslaviti dobrim rezultatima, rekla je izvršna direktorica poznate crnogorske kompanije.

Verica Maraš je dodala da je za ovih 50 godina postojanja kompanije „13. jul Plantaže“ napravljen veliki uspjeh, koji nije došao preko noći, već predstavlja rezultat „velikog rada i truda generacija koje su iza nas“.

- Uspjeh ne dolazi sam po sebi, za uspjeh i za tako dobre rezultate „Plantaža“ svakako su zaslužne generacije zaposlenih. Za velike rezultate potrebno je puno rada i truda, puno entuzijazma i pregalaštva, a to je ono što karakteriše generacije zaposlenih ove kompanije, kazala je izvršna direktorica poznate crnogorske kompanije.

Davne 1963. godine počela je sa radom mala kompanija „Vino-voće produkt“ koja je bila preteča kompanije „13. jul Plantaže“. Prema riječima Verice Maraš ova kompanija je danas ponos Crne Gore jer su „uspjeli da stvore i očuvaju nešto što je prepoznatljivo za Crnu Goru, nešto što je brend Crne Gore“. Zasadi na Ćemovskom polju u koje je investirano, prema riječima čelnice kompanije, krajem 70-ih i početkom 80-ih daju rezultate danas, a od 1996. godine u kompaniju je uloženo preko 50 miliona dolara.

Kao formulu za uspjeh, Verica Maraš preporučuje „ulaganje u ljude i kvalitet“.

- Sljedeće godine očekujemo da u organizaciji svečane berbe bude više onih koji treba da prepoznaju ovu našu manifestaciju kao manifestaciju i Crne Gore i grada Podgorice. U sljedećim godinama očekujemo u organizacionom dijelu više i turističkih organizacija i predstavnika sa lokalnog i nacionalnog nivoa, zaključila je izvršna direktorica poznate crnogorske kompanije.

I ambasador Kine Ži Žaolin je na vinogradu na Ćemovskom polju pokazao umijeće branja grožđa, a njegovoj pobjedi doprinijela je i njegova supruga. Ambasador Narodne republike Kine u Crnoj Gori kaže da je iskustvo u branju grožđa stekao u Sloveniji i Hrvatskoj.

- Volim vino i naročito vranac koje ide uz kineska jela. Koliko sam upućen sada vino „Plantaža“ ide i na kinesko tržište, a takođe i dobro prolazi. Mislim da „Plantaže“ treba da prošire svoju proizvodnju jer je naše tržište veliko, rekao je pobjednik jubilarne berbe.

Kada je u pitanju promocija naše zemlje putem ovog brenda, ambasador Ži Žaolin kaže da je čuo „da je Crna Gora mala zemlja, ali da ima veliko vino“, te da je vinograd na Ćemovskom polju svojevrstan fenomen jer predstavlja veliki kompleks zasada vinove loze.

2409-plantaze-3

Novi ambasador Mađarske u Crnoj Gori Kristijan Poša, koji je prošle nedjelje predao akreditive predsjedniku Filipu Vujanoviću, već je danas brao grožđe u vinogradu na Ćemovskom polju. On je dodao da je crnogorsko vino Vranac izuzetno poznato u njegovoj zemlji koja je takođe poznata po dobrom vinu.

- Mislim da pored Jadranskog mora i planina u Crnoj Gori, treći najveći brend jeste vino iz kompanije „Plantaže“. Znam da se ljudi koji dođu u Crnu Goru iz Mađarske, vrate sa znanjem o „Plantažama“ i crnogorskom vinu, kazao je ambasador Poša i dodao da njegova zemlja iako ima kvalitetno vino ima problem jer nemaju vinograd poput vinograda na Ćemovskom polju.

Zlatnoj berbi prisustvovao je i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović koji je na berbu donio svoje profesionalne makaze namijenjene za to, jer se branjem grožđa kako kaže bavi još od djetinjstva.

- Mislim da su mnoge aktivnosti koje radi kompanija „13. jul Plantaže“ dobre za popularizaciju kulture uzgajanja grožđa i vinogradarske kulture. Ne samo današnja berba na koju su pozvali ambasadore i javne ličnosti, već i niz aktivnosti koje su usmjerene ka potrošačima kakva će biti manifestacija večeras na gradskom trgu u Podgorici gdje će biti proslavljen jubilej – 50 godina od osnivanja kompanije, kazao je prvi čovjek Ministarstva poljioprivrede i ruralnog razvoja.

Ministar Ivanović nije imao poruku za poznatu crnogorsku kompaniju već za političare koji, prema njegovim riječima, treba da imaju više razumijevanja za to kako funkcioniše svjetsko tržište.

2409-plantaze-4

- Moramo voditi računa da ova kompanija izvozi svoje proizvode van Crne Gore i da je to dominantno njihovo tržište. Na tom međunarodnom tržištu važe potpuno drugačija pravila od onih za koja mi mislimo da važe. Moja poruka je da pustimo ljude koji znaju i oslobodimo ih različitih političkih i drugih kompromisnih stega i dajmo im priliku da rade. Ako rade dobro rezultati će sigurno doći, a ako ne rade dobro uvijek ih možemo promijeniti, zaključio je ministar Petar Ivanović.

K. ĆETKOVIĆ

 

 

 

Portal Analitika