Kultura

Francuski džez uz "Magic Malik Orchestra" u Herceg Novom i Podgorici

2409malik
P
oznati francuski džez ansambl „Magic Malik Orchestra“ nastupiće sjutra u Dvorani „Park“ u Herceg Novom od 20 časova, u okviru crnogorske mini-turneje, a pod pokroviteljstvom Francuskog instituta i u saradnji sa Herceg Festom i udruženjem Jazz Art.

Francuski džez uz "Magic Malik Orchestra" u Herceg Novom i Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Dan kasnije, u istom terminu će održati koncert u podgoričkom KIC-u „Budo Tomović“

Grupu predvodi Malik Mezadri, jedan od najboljih flautista evropske džez scene, a sa njim su na sceni i gitarista Nelson Vera, basista Žan-Lik Ler i bubnjar Maksim Zampijeri.

Malik Mezadri rođen je 1969. u Abidžanu, na Obali Slonovače. Počeo je da svira flautu sa šest godina, a usavršio je u klasi Marka Rovelasa tako što je već sa trinaest godina izvodeći Baha, Kesnakisa, Ravela i Štokhauzena. Sa 17 godina je diplomirao na Konzervatorijum u Marseju, i tada počeo da se bavi džez muzikom. U narednih deset godina, bio je član rege grupe „Human Spirit“ i sarađivao sa muzičarima francuske scene,  poput Terija Musa, Lorana Garnijea, grupe „Saint Germain“, DJ Gilb’Ra.

„Magic Malik Orchestra“ je osnovao još 1992. a pet godina kasnije su snimili prvi album pod nazivom „HWI Project“. Uslijedila je saradnja sa saksofonistom Žulijenom Loroom, kome se priključuje u sastavu „Groove Gang“ i odlazi na turneju po Južnoj Africi i Americi. Početkom 2000-tih, vraća se svom sastavu s kojim snima tri albuma. Iz saradnje sa saksofonistom Stivom Kolmanom nastao je album „Five Elements“ u izdanju Blue Note-e. Od 2004. do danas snimio je još tri albuma, tokom kojih je „Magic Malik Orchestra“ mijenjao oblik od kvarteta do kvintet.

Ono što Malika izdvaja, osim njegovog talenta, jeste poigravanje na sceni i činjenica da koristi raznolike zvukove, koje ponekad proizvodi glasom istovremeno dok svira flautu.

Portal Analitika