Društvo

Sporazum o saradnjii Bijelog Polja i estonskog grada Maradu

2409sporazum
G
radonačelnik Bijelog Polja Aleksandar Žurić i gradonačelnik estonskog grada Maradu Georgij Bistrov potpisali su danas Sporazum o saradnjii, dogovorivši saradnju u oblastima ekonomije, socijalne politike, kulture i sporta.
Sporazum o saradnjii Bijelog Polja i estonskog grada Maradu
Portal AnalitikaIzvor


Gradonačelnik Žurić je kazao da će podržavati inicijative preduzetnika, radi uspostavljanja povoljnih međusobnih i drugih bliskih odnosa u proizvodnji hrane, industrijskoj proizvodnji, trgovini i uslugama, razvoju tranzitnog potencijala.



Žurić je istakao da će raditi i na razmjeni iskustava o pitanjima lokalnih uprava i rješavanje problema nezaposlenosti, saradnje u razvoju investicionih projekata za strukturne fondove EU radi rješavanja urgentnih problema samouprava.



"U socijalnoj sferi sarađivaćemo na implementaciji programa socijalne zaštite za stanovnike ovih opština, razmjeni iskustava smanjenja i eliminacije šteta i prirodnih katastrofa, dok ćemo u sferi kulture omogućiti organizovanje aktivnosti za stanovnike opština u postojećim ustanovama kulture. Saradnja će omogućiti organizacije koncerata amaterskih grupa, razmjenu iskustava u uorganizaciji bibliotečkih poslova, organizaciju radnih i zabavnih aktivnosti za građane. Takođe, ovaj sporazum podrazumijeva saradnju na realizaciji programa za razvoj sporta i turizma", naglasio je Žurić.



Inače, Maradu je jedna od opština glavnog grada Estonije Talina, a gradonačelnik Maradua Georgi Bistrov je potpredsjednik svjetske Asocijacije gradonačelnika zimskih gradova.



- Maradu je veoma značajna luka, gdje je razvijena i drvoprerada, metaloprerada, proizvodnja hrane i naši pravci saradnje sa Bijelim Poljem će biti usmjereni ka tim oblastima, kazao je Bistrov.



Razvoj poljoprivrede, ruralnog turizma i preduzetništva su strateški pravci razvoja Bijelog Polja, koji su definisani Strategijom razvoja Opštine 2012 – 2016. te će se, ističe gradonačelnik Žurić, ovim sporazumom pospješiti razmjena iskustava i povećati šansa za saradnju u ovim oblastima.



- Aktivnosti lokalne uprave iz Maradua i iskustva Estonije koja je od 2004. godine punopravni član Evropske unije će biti od velikog značaja za Opštinu Bijelo Polje i u oblasti reforme lokalne uprave, što je jedan od strateških interesa u procesu integracija Crne Gore u EU, kazao je gradonačelnik Žurić.


Portal Analitika