Abiznis

RADULOVIĆ: EPCG da uđe u vlasničku strukturu KAP-a, glinicu proizvoditi u Nikšiću

brankook2409
P
otpredsjednik Skupštine i član Predsjedništva Demokratskog fronta Branko Radulović rekao je u okviru današnje prezentacije studije “Restrukturiranje i dugoročne održivosti aluminijumske industrije u Crnoj Gori” da EPCG treba da uđe u vlasničku strukturu Kombinata aluminjuma Podgorica.

RADULOVIĆ: EPCG da uđe u vlasničku strukturu KAP-a, glinicu proizvoditi u Nikšiću
Portal AnalitikaIzvor

Prema modelu koji je Radulović ponudio aluminjumska industrija bi bila raspoređena na četiri crnogorska grada – Podgoricu, Nikšić, Bar i Bijelo Polje, pri čemu bi se, kako je precizirao proizvodnja glinice premjestila u Nikšić.

- Primarna proizvodnja aluminjuma u Crnoj Gori bi se odvijala u Nikšiću i Podgorici. U Nikšiću bi se osim eksploatacije boksita vršila i proizvodnja glinice. Ta lokacija bi bila najbolje rješenje iz aspekta infrastrukture, transporta rude, ekoloških rizika i prostornih uslova – kazao je Radulović na današnjoj prezentaciji svoje studije o dugoročnj održivosti aluminijumske industrije.

On je naveo da bi po tom modelu u Podgorici ostala elektroliza i bila obavljana prerada i reciklaža aluminijuma dok bi se u Baru i Bijelom Polju vršila prerada.

Potpredsjednik parlamenta je precizirao da na osnovu iskustava evropskih proizvođača aluminjuma cijena struje koju KAP treba da plaća ne smije da bude veća od 32 eura po MWh.braNKO2409

Radulović je kao mogućnost koja bi KAP-u obezbjedila dugoročnu sigurnost snabdjevanja strujom naveo da bi EPCG trebala da uđe u vlasničku strukturu te kompanije.

- EPCG po određenom modelu dugoročnog obezbjeđivanja KAP-a električnom energijom, rješavanja sadašnjih potraživanja , dugova i valorizacijom energetskih potencijala bi mogla da bude dio vlasničke strukture KAP-a – rekao je Radulović.

Potpredsjednik Skupštine je na početku svoje prezentacije istakao da je izradom ove studije “htio sebe da stavi na krst i na iskušenja”.

On  je rekao da je aluminijum metal budućnosti i da će “potrijeti i čelik i željezo i sve ostalo”.

- Aluminijum je super metal. On je ne samo metal sadašnjosti već i budućnosti. Ima fenomenalne tehnološke i mehaničke kombinacije. Ko kaže da nije tako taj ne zna. Sve se može napraviti od aluminjuma – kazao je Radulović.

On je naveo da je ukupna šteta koju je pogrešna poslovna politika u KAP-u Crnu Goru od 90-ih do danas koštala više od milijardu eura i da bi mogli uopšte govoriti o rastruktuiranju kompanije “DRI, pravosudni organi i institucije kao i nezavisne kredibilne međunarodne revizorske institucije moraju preispitati poslovanje KAP-a i utvrditi stvarni bilans”.brankook24091

Radulović je u svojoj studiji između ostalog naveo da bi bilo potrebno osnovati “Institut za aluminjum Crne Gore” koji bi se bavio naučno – istraživačkim i razvojnim projektima iz oblasti aluminijuma.

On je takođe naveo da treba uložiti u modernizaciju.

- Prema svim dosadašnjim analizama investicije za modernizaciju primarne proizvodnje aluminijuma, koje se mogu realizovati za period od dvije godine, kapaciteta 120 hiljada tona nižeg tehnološkog sadržaja, treba da iznose 110 miliona eura – kzao je Radulović.

Potpredsjednik Skupštine je poručio da će svoju studiju “još danas” proslijediti   svim poslanicima, članovima Vlade, sindikatima i akademskoj zajednici.

Portal Analitika