Košarka

FIBA: Odluka o specijalnim pozivnicama u novembru

FIBAlogo
Č
elnici Svjetske košarkaške federacije (FIBA) u novembru donijeće odluku koje četiri reprezentacije će dobiti specijalne pozivnice (vajld karte) za Svjetsko prvenstvo (SP), koje će 2014. godine biti održano u Španiji, objavljeno je na zvaničnom sajtu te federacije.

FIBA: Odluka o specijalnim pozivnicama u novembru
Portal AnalitikaIzvor

Sjednica će biti održana 22. novembra, a izvori bliski FIBA tvrde da je Kini i Brazilu zagaratnovana vajld karta, a da je Kanada izgubila sve šanse da se nađe među povlašćenima.

Navodi se, da su od evropskih reprezentacija dobijanju vajld karte najbliže Turska i Italija, čije federacije imaju veliki uticaj u FIBA,dok bi u tom slučaju bez plasmana ostale Grčka, Rusija ili Njemačka.

Učešće na SP do sada je obezbijedilo 20 reprezentacija. Domaćin Španija i svjetski prvak SAD kvalifikovane su direktno, dok su plasmanom na EP u Sloveniji učešće na SP izborile selekcije Francuske, Litvanije, Hrvatske, Slovenije, Ukrajine i Srbije.

Američki kontinent imaće četiri predstavnika (Meksiko, Portoriko, Argentina i Dominikanska Republika), Aziju će predstavljati Iran, Filipini i Koreja, dok će se iz Afrike takmičiti Angola, Egipat i Senegal.

Australija i Novi Zeland predstavljaće Okeaniju.

Reprezentacije koje dobiju specijalne pozivnice za SP moraće da plate 500 hiljada EUR kompenzacije FIBA, a žrijeb za grupnu fazu takmičenja biće obavljen četvrtog februara u Barseloni.

SP u Španiji, 17. po redu, biće održano od 30. avgusta do 14. septembra naredne godine.

Portal Analitika