Društvo

ŠUKOVIĆ: Svijet neslobode pod firmom slobode medija

darko
S
vako medijsko smeće, nastalo na Zapadu, mora se jednom pojaviti u Crnoj Gori! Tako je mogao da glasi Marfijev zakon, da je američki major bio crnogorski novinar koji živi i radi danas. Pod uslovom da ne zanijemi pred provalom paparaco "novinarstva" što nam ga posljednjih sedmica serviraju neka crnogorska i komšijska glasila, a ne zovu se ni Svet ni Skandal. Taj ispljuvak u popisu ljudskih djelatnosti uistinu dubi dno javne komunikacije. Više čovjek ne može ni u kafanu, ni na plažu - kao slobodan čovjek. Ako javnost ima pravo da zna kako izgleda ručak u restoranu ili sunčanje na nudističkoj plaži, onda je ovaj svijet postao mjesto suštinske neslobode! I to pod firmom slobode medija.

ŠUKOVIĆ: Svijet neslobode pod firmom slobode medija
Portal AnalitikaIzvor



Ponoviću svoju staru tezu - silni zakoni napravili su svete krave od novinara, umjesto da zaštite novinarstvo! Paralelno sa širenjem polja naših prava, zagubio se dio o našim obavezama! Moje pravo da mašem rukom, završava tamo đe počinje vaš nos! Barem bi tako trebalo da bude. 

Ali nije, a neće ni skoro kad vidite ko nam prodaje mustru profesionalnog novinarstva i pod čijim se kišobranom nalazi. I zašto bi, na koncu, kad im situacija na terenu daje za pravo da vjeruju kako je moguće, dugo i uspješno, puku raditi onu stvar u konfuzan mozak.

Slijedi primjer!

Prošle sedmice, naizgled ničim izazvan, obratio se javnosti gospodin Goran Đurović, prekaljeni NVO aktivista i član Savjeta TV CG. Dramatično je upozorio na neravnopravan položaj medijskih kuća koje redovno izmiruju obaveze Agenciji za elektronske medije, spram onih koje taj dug ne plaćaju! Djelovalo je kao glas principijelnog legaliste protiv gomile medijskih mufljuza, koji paktiranjem sa režimom opstaju u surovim tržišnim uslovima!?

A, je li primjer svijetao, kao što izgleda? Zaključite sami, nakon nekoliko minuta pasusa!

Prvo - sve što je gospodin Đurović kazao o dugu Antene M i ostalih radio i tv stanica AEM-u, tačno je! Dug postoji, na stranu kako je nastao i da li je cjenovnik pravedan. No, Agencija na čijem je čelu gospodin Džafić, nije jedina adresa koja ispostavlja mjesečnu fakturu medijskim kućama. Siguran sam da gospodin Đurović zna za postojanje, npr. Radio difuznog centra. Kao čovjek koji je ozbiljno zagrizao u temu ravnopravnih uslova na tržištu medija, trebalo bi da zna podatak važan za cjelovitu sliku: Antena M ukupno duguje AEM-u i RDC-u višestruko manje od neplaćenih obaveza jedne TV stanice Radio difuznom centru!!! 

Zar pošten borac za principe ravnopravnih uslova poslovanja smije da prećuti tu činjenicu?!

Ako bih i htio da povjerujem u neobaviještenost gospodina Đurovića o dugovima koncerna preko kojeg se obratio javnosti, ne smijem ni da pomislim kako čovjek ne zna šta se dešava u kući kojom upravlja kao član Savjeta. RTV CG je godinama plaćala obaveze RDC-u novcem iz Budžeta. Ako nije jasno, nacrtaću - naše pare, uključujući i novac koji Antena M uplaćuje u državnu kasu, korišćene su da kuća u kojoj gospodin Đurović prima masan honorar izmiruje obaveze RDC-u! Tj. baš i ne izmiruje, jer se, koliko znam, trenutno na sudu preganjaju oko "tričavih" 900 hiljada eura duga!!!

Ne znam da li sam ja taj koji ima problem u razmišljanju, ali baš ne umijem da razumijem kako je to Antena M dobra sa režimom, a gospodin Đurović i njegove oglasne table - žrtve?! Ni zašto tih million I 100 hiljada eura, koje duguje kuća u kojoj radi I kuća za koju radi,  manje prijete tržištu od Anteninog duga.

Ima tu još nešto kolosalno bitno! Kuća u kojoj gospodin Đurović upravlja, ( i prima masan honorar) dobija između 8 i 10 miliona eura godišnje iz državnog Budžeta. Uprkos toj činjenici, RTV CG bez ikakavih limita zarađuje novac i na tržištu, takmičeći se sa komercijalnim emiterima! Kojima je to jedini izvor prihoda! Kome nije jasno, nacrtaću - sa 8 do 10 miliona fore ulazi u trku sa svim ostalim medijskim kućama, za marketinški kolač koji godišnje iznosi otprilike toliko novca!!! 

I, đe je tu sad ravnopravna tržišna utakmica? Đe su principi za koje je zabrinut gospodin Đurović?

Ne vidim ih. Umjesto dobronamjerog i znalačkog analiziranja ozbiljnog problema, prepoznajem samo nastavak poprilično providne i bezobrazne kampanje protiv nekoliko glasila, prije svega Antene M. Ne zato što ekonomski gabariti ovoga radija ikoga ozbiljno ugrožavaju. Nego zato što smo opasan primjer da je moguće pošteno novinarstvo. S takvom profesionalnom filozofijom, u okruženju "kritičkih" i provladinih medija, geostrateški smo pozicionirani poput Mongolije!

Rekoh, nastavak kampanje, ne zaboravljajući, između ostalog, nedavni "nalaz" CGO da je Antena M dobila najviše novca od oglašavanja Vlade CG, navodno blizu 25 hiljada eura! Ako smo za deset godina dobili deseti dio te sume, po osnovu marketinga - super. Ako smo za posljednjih deset godina u programskim projektima sa Vladom zaradili trećinu sume koja je Vestima isplaćena za gomile knjiga koje nijesu prodate na trafikama - opet super. S jednom veeelikom razlikom: svaki naš projekat bio je transparentan, a saradnja sa resornim ministarstvom naglašena na početku emisije; odluka da se od Vesti kupe knjige donesena, je na tzv. užem Kabinetu premijera, bez obavještavanja javnosti!? 

Ne znam za vas, ali ja, zbog svega gore navedenog, nimalo ne vjerujem u poštene namjere gospodina Đurovića! Da ih ima, ne bi pokušao da podmetne parče slike kao cjelinu. Istini za volju, ni ova koju sam vam ja ponudio nije kompletna. Ali, o tome kako strani investitori  kupuju graditeljski mir, plaćajući iznose veće od godišnjeg budžeta Antene M direktno na ruke medijskim tajkunima - neki drugi put!

 

Darko ŠUKOVIĆ (Radio AntenaM)

Portal Analitika