Abiznis

DVIJE VARIJANTE ZA JADRANSKI GASOVOD: Crna Gora preferira rutu cjevovoda kod Božaja

tapiapok
P
redstavnici ministarstava ekonomije i energetike Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije razgovaraće u četvrtak u Zagrebu o izgradnji Jadransko–jonskog gasovoda, koji je sastavni dio TAP-IAP projekta. Kako saznaje Portal Analitika, na sastanku će biti riječi o mogućim rutama prolaska gasovoda kroz zainteresovane države.

DVIJE VARIJANTE ZA JADRANSKI GASOVOD: Crna Gora preferira rutu cjevovoda kod Božaja
Portal AnalitikaIzvor

Postoje dvije moguće rute prolaska kroz Crnu Goru od kojih je ona koja dolazi do Božaja- označena kao vrlo povoljna za našu državu.
To je ruta, po kojoj bi gasovod ušao iz Albanije kod Božaja, prošao pored Podgorice, a onda prema Cetinju. Gasovod bi onda prolazio istočnim padinama Lovćena – i spustio bi se u Radanoviće. Od Radanovića bi bio uveden preko cijele Luštice i spušten u more, gdje bi kod Prevlake ušao u Hrvatsku.

Za Crnu Goru je ovo najoptimalnija ruta gasovoda, jer bi išla na najvećeg budućeg potrošača – područje Zetske ravnice, a i stvorili bi se uslovi za aktiviranje Fabrike glinice koja vapi za jeftinim izvorom energije. Takođe, kod Podgorice bi se pravila konekcija za nikšićku Željezaru. Alternativna ruta je da gasovod u Crnu Goru uđe u Anamalskom polju iznad Ulcinja i da trasa ide ispod mora, što je označeno kao nepovoljno po našu državu.

Prema ranijim procjenama, prolaskom Trans-jadranskog gasovoda (TAP-IAP) kroz našu teritoriju, godišnje ćemo na ime tranzitne takse- ubirati oko 21 milion eura. Crnu Goru u Zagrebu predstavljaće ministar Vladimir Kavarić i pomoćnik ministra Vladan Dubljević. Sastanku će prisustvovati predstavnici Evropske komisije i Šehdeniz grupe-investitora projekta. Procjene govore da će TAP-IAP projekat biti gotov 2018. godine, a izgradnja gasovoda kroz Crnu Goru koštaće oko 100 miliona eura.

Portal Analitika