Društvo

Amfilohije: Podgorički hram neka bude poziv na uzajamno pomirenje i praštanje

mitorpolitpomirenjeuok
Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je danas da je Saborni hram Vaskrsenja Hristovog u Podgorici, čije osveštenje je zakazano za 7. oktobar, poziv narodu u Crnoj Gori na uzajamno pomirenje i praštanje.

Amfilohije: Podgorički hram neka bude poziv na uzajamno pomirenje i praštanje
Portal AnalitikaIzvor

"Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, pored svoje suštinske namjene, pored vaskrsavanja njime svega onoga što je hrišćansko predanje ostavilo kroz vjekove na ovim našim prostorima, pored obnavljanja pamćenja na život Crkve Hristove od apostolskih vremena pa sve do našeg vremena, pored cilja da treba da sabira oko sebe i u sebi bližnje i daljne, ima jednu suštinsku funkciju i suštinsko značenje - on jeste i treba da bude poziv na pomirenje“, kazao je Mitropolit Amfilohije u izjavi Radiju Svetigora.

On je objasnio da je samo Hristovo Vaskrsenje poziv na mir, na pomirenje i na praštanje.

"Zato i pjevamo za praznik Hristovog Vaskrsenja: Sve oprostimo Vaskrsenjem Hristovim jedni drugima. Upravo ovaj saborni hram je poziv, na prvom mjestu nama koji ovdje živimo u sadašnjoj Crnoj Gori, na uzajamno pomirenje i uzajamno praštanje. A imamo radi čega da se mirimo i imamo šta da praštamo jedni drugima“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Hram-PodgoricaVladika je podsjetio da je u Crnoj Gori od vremena Svetoga Petra Cetinjskoga pa do naših vremena, premnogo sukoba, rasprava, krvnih osveta, dioba, rana koje su ostale u dušama bratstava, plemena i pokoljenja.

"Kad to govorimo, treba da se sjetimo i pohare Kuča, i sukoba između Petrovića i Radonjića i onda redom do zelenaša i bjelaša, do sukoba i nesreća bratoubilačkih, do četnika i partizana. Duboke su to rane na narodnoj duši koje još nijesu zacijeljene iz kojih se rađaju i nove diobe, i to diobe u naše vrijeme koje su možda još dublje i tragičnije od svih dosadašnjih dioba i podjela“, poručio je mitropolit Amfilohije.

Pitajući se ima li lijeka našim diobama i našim podjelama, on je kazao da "upravo Hristovo Vaskrsenje, upravo hram Hristovog Vaskrsenja, koji zajednički gradimo, koji je djelo svih bez razlike, daje mogućnost i poziva nas da se pomirimo, zagrlimo bratski, da zacijelimo sve te rane, da prevaziđemo u sebi sve ono što nas dijeli, što nas međusobno odvaja da bismo onda mogli da jednim srcem i jednom dušom gradimo zajedničku budućnost“.

"Ništa ne može tako duboko pomiriti ljude i očistiti ih od mržnje, zavisti i zlobe, ništa ne može tako zdravo zacijeliti te rane koliko sabiranje oko ovoga Svetoga hrama i mirenje bratsko Hristovim Vaskrsenjem i hramom podignutim u čast Hristovog Vaskrsenja“, zaključio je mitropolit Amfilohije.

Foto. mitropolija.com

 

 

Portal Analitika