Društvo

Na mjestu dvorca čuvenog Konte Zanovića niče zgrada

bageriruseuok
Posljednji ostaci dvorca Konte Zanovića u budvanskom naselju Babin Do, na brdu Spas, porušeni su, a na njegovom mjestu biće izgrađena stambena zgrada, pišu podgorički štampani mediji.

Na mjestu dvorca čuvenog Konte Zanovića niče zgrada
Portal AnalitikaIzvor

Ljetnjikovac čuvene izumrle budvanske plemićke porodice Zanović, koja je upravljala Budvom u vrijeme Napoleona, izgradio je Antun Zanović, otac Stefana-Hanibal Zanovića poznatijeg u istoriji kao Konte Zanović, o čijem životu je napisano dosta knjiga koje su bile inspiracija i za pozorišne komade.

Opština Budva, Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj izdali su urbanistčko-tehničke uslove i time omogućili investitoru da započne pripremu terena.

Ljetnjikovac u Babinom dolu napola je bio ruševina i zarastao u zelenilo. Kuća nije imala spomeničku vrijednost, niti je bila pod zaštitom države, te se kao takva nije vodila u registru kulturnih dobara.

Porodica Zanović je zbog nemanja muških nasljednika, sredinom 19. vijeka izumrla i više u Budvi ne postoji ni jedan od nasljednika sa tim prezimenom. Proteklih 150 godina kuća je po ženskoj liniji mijenjala vlasnike i više puta rušena, tako da su poslije rata od nje ostali samo kameni ostaci.

 

 

Portal Analitika