Društvo

Radunović: Svi ljekari bi da rade u Kliničkom centru

1709raunovicM
Većina ljekara želi da radi u centralnom dijelu Crne Gore, u blizini Kliničkog centra i Medicinskog fakulteta. Zbog toga duže čekaju posao- kaže za „Pobjedu“ ministar zdravlja Miodrag Radunović. Prema riječima resornog ministra, pripremljen je plan prema kojem će broj ljekara sa 2,06 na hiljadu stanovnika biti povećan na 2,6.

Radunović: Svi ljekari bi da rade u Kliničkom centru
Portal AnalitikaIzvor

- Mi ćemo, shodno planovima i potrebama sistema, raspisivati konkurse, a ljekari će se opredjeljivati i odlučivati da li je racionalno sjedjeti nezapošljen ili vrhunska znanja steći u ustanovama bolničkog tipa ili domovima zdravlja širom Crne Gore- poručio je Radunović.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Crnoj Gori fali ljekara. Preciznije, 2,06 doktora na hiljadu stanovnika ispod je evropskog standarda koji iznosi 3,4. Radunović naglašava, da bez obzira na to, kvalitet pružanja usluga nije i ne može biti doveden u pitanje.

- Kroz aranžman koji je Crna Gora imala sa Svjetskom bankom, urađen je i plan do 2022. godine. U prve četiri godne treba da povećamo broj ljekara na 2,6 na hiljadu stanovnika. Takođe, sve ustanove su u obavezi da nam dostave potrebe za petogodišnje i jednogodišnje planove specijalizacija. Prepoznali smo u kojim segmentima fale ljekari. Odnosno, koje su to specijalizacije za koje mladi medicinari ne pokazuju interesovanje. Utvrdili smo da nedostaju anesteziolozi, biohemičari, makrobiolozi, radiolozi, epidemiolozi, patolozi i izabrani doktori- porodični ljekari, kao i određene subspecijalističke grane kao što su gastroenterolozi, endokrinolozi, dječiji nefrolozi i drugi. U tom pavcu ćemo i davati specijalizacije za usavršavanje- kazao je Radunović „Pobjedi“.

 

 

Portal Analitika