Svijet

Postoje li tajni zatvori CIA u Poljskoj?

2309zatvor
P
oljska vlada je ponovo odbila zahtjev Evropskog suda za ljudska prava da da informacije u vezi sa navodima da na teritoriji Poljske postoje tajni zatvori CIA, prenose svjetski mediji.

Postoje li tajni zatvori CIA u Poljskoj?
Portal AnalitikaIzvor

"Ukoliko bi vlada detaljno odgovorila na sva pitanja suda, time bi mogla da se umiješa u nadležnost (poljskog) tužilaštva i sudstva", stoji u odgovoru koji su poljske vlasti uputile sudu, a u koji je Rojters imao uvid.

Poljska je jedina zemlja u kojoj se vodi domaća krivična istraga o tvrdnjama da se na njenom tlu nalaze tajni zatvorski objekti CIA, a ukoliko se dokaže da su poljski zvaničnici dali saglasnost za te zatvore, to bi po poljskom i međunarodnom zakonu bio zločin.

Sud sa sjedištem u Strazburu pokušava da utvrdi koliko je blisko Poljska sarađivala u tajnim američkim operacijama protiv islamskih militantnih aktivista.

Evropski sud za ljudska prava je zatražio od Poljske da odgovori na pitanja o Saudijcu Abu Zubajdahu, koji tvrdi da je prije desetak godina bio zatvoren i brutalno ispitivan u objektu CIA u jednoj šumi na sjeveru Poljske.

Poljska vlada je u odgovoru sudu navela da se domaća istraga aktivno nastavlja, da advokat Zubajdahua ima pristup velikom broju dokumenata i da će sudu dostaviti izvode dokumenata koji nisu povjerljivi.

Borci za ljudska prava optužuju poljske vlasti da koriste domaću istragu kao "dimnu zavjesu" kako bi prikrili svoju neaktivnost, navodi britanska agencija, podsjećajući da istraga u Poljskoj traje već pet godina, bez nagovještaja da će iko biti krivično gonjen.

Poljska vlada je i u septembru prošle godine, pozivajući se na domaću istragu, odbila da odgovori na pitanja suda o drugom navodnom zatvoreniku CIA.

SAD su priznale da širom svijeta imaju zatvore u kojima drže osumnjičene pripadnike Al Kaide, a pošto su na teritorijama drugih zemalja, zatvorenici ne uživaju zaštitu koju bi im pružao američki zakon.

Poljski zvaničnici poriču da na tlu Poljske postoje tajni zatvori, mada su rekli da je 2002. i 2003. godine avion koji je koristila CIA sletio, ne prošavši prethodno kroz pograničnu i carinsku kontrolu, na zabačeni aerodrom na sjeveru zemlje, u blizini mjesta gdje se, prema navodima, nalazi tajni zatvor.

 

Portal Analitika