Društvo

VIDEO: Svečano otvoreni Dani nauke

2309naukaPOCETNA
T
reći festival Dani nauke, koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, svečano je otvoren večeras u Atlas Capital centru, Matematičkom izložbom koji je priredio Centar za promociju nauke iz Beograda.

VIDEO: Svečano otvoreni Dani nauke
Portal AnalitikaIzvor

- Dani nauke treba da pokažu da Crna Gora ima kapacitet i zajednicu koja može otvoriti sijaset novih pitanja, ali i dati puno odgovora. Da ima nove mlade umove koji će biti sposobni da otvaraju neka nova prostranstva nauke, kazala je večeras na otvaranju festivala ministarka nauke Sanja Vlahović.

2309ministarka
Prema njenim riječima, nauka je često veliki sužanj našeg uma, ali i moćni lider. Crnogorska naučna zajednica, dodaje Vlahović, svojim istraživačkim rezultatima treba da doprinese čovječanstvu, a zadatk ministarstva nauke je da je podrži i ujedini.

- Zato u svemu što radimo, u istraživanjima, moramo promišljati da ono što su naši rezultatii, oni moraju istinski biti pozitivni i utkani u uspjeh čovječanstva. Misija ministartsva nauke jeste da podrži, inspiriše i ujedini crnogorske naučne zajednice, da istinski utiče na razvoj našeg društva, akcentovala je Vlahović.

Ona je podsjetila i da naučna zajednice ove godine slavi 200 godina od rođenja Petra Ii Petrovića Njegoša, koji je najbolje oslikao, šta ideje znače za čovjeka i društvo uopše.

- Ja sam tvoja iskra besmrtna, reče meni svijetla ideja. Upravo iskra besmrtnih ideja su te koje nas vode stepenicama beskrajnog znanja, kazala je Vlahović.

2309drecun
U Atlas Capital centru posjetioci festivala su mogli da vide Matematičku izložbu, postavku koju je priremio Centar za promociju nauke iz Beograda.2309nauka2
Na izložbi je predstavljen veliki broj do sada neviđenih interaktivnih eksponata, teških po nekoliko stotina kilograma, koji na slikovit i interesantan način predstavljaju neke od najkomplikovanijih teorema, formula i jednačina.

- Otvoreni dani nauke je izuzetna prilika da društvo vidi ljepotu nauke, da nauka nije samo dosadan posao, već je zanimljiva. Eksponati treba da vas zaintrigiraju. Nadamo se da je ovo početak saradnje između Srbije i Crne Gore. Ovo je dio postavke Maj mjesec matematike za koji se nadamo da će se nastaviti kao regionalan projekat, kazala je Aleksandra Drecun, izvršna direktorica Centra za promociju nauke Srbije.

2309rektor
Rektor Univerziteta Crne Gore Predrag Miranović istakao je da u danima koji slijede posjetioci imaju priliku da osjete duh velikih naučnih dostignuća i da se uvjere u to da apstraktne naučne ideje mogu biti dostupne, da im se možemo prepustiti i podstaći kreativnije razmišljanje o svijetu koji nas okružuje.

Večerašnja izložba će nam pomoći da sagledamo matematiku, discpilinu kojom vladaju mašta i kreativnost, drugačije od onog na šta su studentii i đaci navikli u amfiteatrima i školskim klupama, kazao je Miranović dodavši da je cilj festivala da približe javnosti nauku i podstakne ih na istraživanje.

2309nauka3
- A kako znamo da sticanje novih znanja i obrazovanje najbolji put koji možemo da odaberemo kako bismo unaprijedili samog sebe, preporučujem da se u dodru sa naukom tom cilju i približite, istakao je Miranović.

U Atlas Capital Centru imate priliku da vidite veliku matematičku izložbu „Računam na matematiku“ i istražite petu Noć istraživača. U atrijumu Delta City-ja očekuje vas Planetarijum - veliki sferni bioskop koji priča priču o nastanku svemira. Na Univerzitetu Donja Gorica, zahvaljujući još jednoj Fabrici znanja, zavirićete u svijet računara, dok vas u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore očekuju neka od velikih imena iz svijeta nauke, spremni da sa vama podijele svoje poglede na svijet.

Kompletan program možete pogledati na sajtu: www.daninauke.me


 

 

 

 

Portal Analitika