Svijet

Putin: Moguće “prelivanje terorizma”

2309putin
R
uski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da bi spoljno miješanje u sirijski konflikt dovelo do destabilizacije stanja u Siriji i na Bliskom istoku, prenose svjetske agencije.

Putin: Moguće “prelivanje terorizma”
Portal AnalitikaIzvor

Putin kaže da je "prelivanje terorizma" iz nemirnih zemalja, uključujući Siriju, realna prijetnja za države Organizacije sporazuma o kolektivnoj bezbjednosti (OSKB).

"Svako miješanje spolja bilo bi najveće kršenje normi međunarodnog prava i bilo bi suprotno Povelji UN", rekao je Putin na samitu te organizacije u Sočiju.

Prema njegovim riječima "takav scenario neizbježno bi doveo do dalje destabilizacije stanja u samoj Siriji i u cjelini u bliskoistočnom regionu može imati negativan uticaj na situaciju u zoni odgovornosti naše organizacije", prenijela je agencija RIA Novosti.

"Banditske formacije koje su aktivne na teritoriji te zemlje (Sirije) nisu se pojavile niotkuda, niti će se tamo vratiti (…) Problem prelivanja terorizma iz jedne u drugu zemlju je sasvim realan i može direktno da dotiče interese svake od naših zemalja", rekao je Putin, navodeći kao primjer teroristički akt u Keniji koji su, sudeći po svemu, izveli ekstremisti iz druge zemlje.

Putin je konstatovao da se zbog dramatičnih događaja u Siriji i Keniji "već više ne poklanja pažnja drugim, ne manje strašnjim događajima", kao što je "užasni jučerašnji teroristički akt u Iraku".

"Svakodnevno tamo ginu desetine, pa i stotine ljudi. I u drugim zemljama regiona sitaucija izaziva veliku bojazan", rekao je ruski predsjednik.

OSKB je međunarodna organizacija za pitanja bezbjednosti, formirana 14. maja 2002. na osnovu Sporazuma o kolektivnoj bezbjednosti od 15. maja 1992. godine.

Njeni učesnici su trenutno, osim Rusije, bivše sovjetske republike Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija i Tadžikistan, a od 2004. godine ima status posmatrača pri Generalnoj skupštini UN.

U Sočiju su danas zemlje OSKB izrazile podršku naporima Rusije za rješavanje krize u Siriji isključivo političko-diplomatskim putem i rusko-američkom dogovoru o uništavanju sirijskog hemijskog oružja.

"Države-članice OSKB podržavaju napore za sazivanje međunarodne konferencije koja treba da uspostavi osnove za pomirenje i normalizaciju u Siriji", naveli su lideri Organizacije u zajedničkom saopštenju.

Takođe, odlučno se osuđuju svaka pojava terorizma i nasilja nad civilnim stanovništvom, naročito na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, i izražava se protivljenje "protivpravnom postupanju usmjerenom na dalju militarizaciju unutrašnjeg konflikta u Siriji", prenio je Itar-Tass.

U saopštenju se ističe i zalaganje za to da krizu što skorije prevaziđu sami Sirijci uz poštovanje suvereniteta Sirije, prekid nasilja, početak obuhvatnog političkog dijaloga vlasti i opozicije bez prethodnog uslovljavanja, a na osnovu Ženevskog sporazuma od 30. jula 2012. godine.

B92

Portal Analitika