Društvo

Takovo: Tolika odstupanja nijesu moguća

2309takovo_sokovi
I
z kompanije Takovo, koja se nalazi među proizvođačima koji nijesu uskadili kvalitet sokova sa deklaracijom na kojima bi umjesto 50 odsto voća trebalo da piše pet do 25 odsto, oštro su u izjavi za Antenu M, demantovali rezultate istraživanja crnogorskog ministarstva poljoprivrede.

Takovo: Tolika odstupanja nijesu moguća
Portal AnalitikaIzvor

“Ovako odstupanje ne mogu da komentarišem, ja mogu da govorim o nekoliko procenata, to može da se desi. A da li smo mi na tehničkom nivou na kome su evropske firme, pa nijesmo, zahvaljujući ovome što su nam razrušili zemlju, kamo sreće da nijesu, sada bi svima mogli da predajemo kako se proizvodi sok”, rekla je Radiju Antena M portparol te kompanije Olga Jovanović.

A to što je crnogorsko ministarstvo poljoprivrede upozorilo proizvođače da u roku od 15 dana usklade kvalitet sa deklaracijom, a da će u suprotom privremeno, a onda i trajno blokirati uvoz, Jovanović je istakla da je država dužna da obezbijedi sve kontrolne punkove.

“Ako nešto nije u redu, nemojte da ga pustite na tržište. Država je dužna da obezbijedi sve kontrolne punkove, kako bi ispravan proizvod došao na tržište, zato se ne pitaju samo proizvođači. Tržište učešća kompanije Takovo na crnogorskom tržištu je 15 odsto, to svakako nije tržište za koje bi mogli da kažemo da ćemo bankrotirati, ukolite se zatvori to tržište. Izvinite, granica ima dva smjera”, rekla je ona.

I bez posljednjeg istraživanja, znalo se kaže Olga Nikčević iz Centra za zaštitu potrošača da je nemoguće da ima 100 odsto voća u sokovima.

“Evo na primjer na tetarpaku piše borovnica, pogledate deklaraciju kad tamo piše 20 odsto jabuka, šest odsto jabuka, tako da taj sok ne može da se zove sok od borovnice, eventulano bi mogao biti sok od jabuke, ali ni to”, objasnila je Nikčević.

A broj proizvođača na crnogorskom tržištu, koji nijesu uskladili kvalitet sa deklaracijom je veliki.

Rješenje - češće i radikalnije kontrole, za koje, međutim, kaže Nikčević nema uslova u Crnoj Gori.

“Zato ako građani mogu da piju prave sokove, neka piju, ako ne onda - vodu”, savjetuje Nikčević.

Iako su iz Minstarstva poljoprivrede napomenuli da je posrijedi problem koji ne utiče na zdravlje potrošača, već samo dovodi u zabludu, Olga Nikčević poručuje da bi građani trebalo da se zapitaju, koliko pojedini sokovi prepuni konzervansa, kako kaže, svega osim voća mogu biti zdravi.

Podsjećamo, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović objavio je danas da su samo Pirelini sokovi prošli testove.

Portal Analitika