Svijet

Merkel u potrazi za koalicionim partnerom

okmerkel2
K
ancelar Angele Merkel, čiji je demohrišćanski blok pobjednik izbora sa oko 42 odsto glasova i 298 mjesta u Bundestagu, mogla bi da Socijaldemokratskoj partiji (SPD) ponudi vladu velike koalicije, ocjenjuju analitičari u Njemačkoj, ali navode da su moguće i druge političke opcije.

Merkel u potrazi za koalicionim partnerom
Portal AnalitikaIzvor

Medu opcijama se pominje i mogućnost "pretrčavanja" partije Zelenih na stranu njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Matematički gledano, međutim, moguća je i vlada SPD-Zeleni-Ljevica vlada, ali tu opciju je već unaprijed odbacio kancelarski kandidat SPD Per Štajnbrik.

Ukoliko i konačni rezultati potvrde procjene po zatvaranju birališta, Liberali nijesu prešli cenzus i prvi put u posleratnoj njemačkoj istoriji neće ući u Bundestag, što isključuje i dosadašnju koaliciju FDP i CDU.

Rezultati pokazuju da su demohrišćani sa 42 odsto, zabilježili za 8,2 odsto bolji rezultat, nego na izborima 2009. godine.

SPD je, prema prvim procjenama, dobila 26 odsto glasova, tri odsto više nego na prošlim izborima, ali nedovoljno da samo sa zelenim formira vladu.

Zeleni su dobili 8,1 odsto glasova, što je 2,6 odsto manje nego prošli put, a Ljevica 8,5 odsto, odnosno, 3,6 odsto manje nego na na izborima 2009. godine.

Merkel je po objavljivanju rezultata pozdravila "super rezultat", ali je izbjegla da govori o mogućim koalicijama, prenijele su agencije.

"Zajedno ćemo učiniti sve u naredne četiri godine da one budu uspješne za Njemačku", rekla je Merkel pristalicama njene Hišćansko-demokratske unije u Berlinu.

Ona je zahvalila glasačima koji su, kako je istakla, "toliko mnogo vjerovali u konzervativne stranke" i obećala da će djelovati odgovorno i brižno.

Ona nije željela da govori o mogućim koalicijama, navodeći da je još rano za to.

Portal Analitika