Finansije

Admiral Markets: Nastavlja se štampanje dolara

2309dolariok
N
a sastanku čelnika Federalnih Rezervi (američke centralne banke) prošle sedmice je odlučeno da se nastavi sa štampanjem 85 milijardi dolara mjesečno i “ubrizgavanjem” novca u finansijsko tržište.

Admiral Markets: Nastavlja se štampanje dolara
Portal AnalitikaIzvor

Razlozi za nastavak ovog programa podsticanja ekonomije su, kako ističe analitičar Admiral Marketsa Josip Kokanović, nedovoljan rast broja radnih mjesta u SAD-u i niska inflacija. U Federalnim Rezervama zbog toga smatraju da još nije vrijeme za početak smanjivanja iznosa koji se ubrizgava u finansijsko tržište.

Većina investitora je očekivala da će prošle sedmice ipak doći do smanjivanja iznosa programa, ili barem najave smanjivanja u idućim mjesecima, pa je donešena odluka izazvala burnu reakciju na svim finansijskim tržištima. Američki dolar je odmah oslabio od jedan do dva odsto u odnosu na sve ostale najtrgovanije valute, dionički indeksi su također porasli do dva odsto i dosegli rekordne nivoe, a cijena zlata je skočila za više od četiri procenta. Trenutni kurs EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1.3520, vrijednost SP500 indeksa je 1712 bodova a cijena zlata je 1326 dolara po unci.

Juče se dogodio još jedan važan događaj za euro, a radi se o izborima u Njemačkoj. Angela Merkel odnijela je ubjedljivu pobjedu i osvojila treći uzastopni mandat. Nakon otvaranja tržišta u nedjelju naveče euro je blago ojačao u odnosu na ostale valute, no jutros je izgubio dio vrijednosti i pao na nivo na kojem je bio u petak, jer je pobjeda Angele Merkel bila očekivana i gotovo u potpunosti već uračunata u vrijednost eura.

Ove sedmice nema mnogo najavljenih vijesti koje bi mogle imati značajan uticaj na tržište, pa će investitori i dalje prilagođavati svoju izloženost tržištu s obzirom na odluke FED-a. Jedini najavljeni događaj ove sedmice vrijedan pomena je govor guvernera ECB-a, Maria Dragija, zakazan u petak.

Kako će se kretati kursevi valuta idućih nekoliko mjeseci? Nakon slabljenja dolara prošlog tjedna u odnosu na sve valute, kurs EUR/USD se približio najvišem nivou ove godine koji je bio na 1,37, što je samo 1,4 odsto iznad trenutnog kursa od 1,3500. Kokanović konstatuje da je moguće da kurs poraste iznad najvišeg ovogodišnjeg nivoa, ali se sa svakim novim rastom vjerojatnoća značajnijeg dodatnog rasta kursa smanjuje. Do kraja godine se ne očekuju dodatne vijesti na temelju kojih bi dolar mogao nastaviti  da slabi, a euro da jača. Po podacima sa tržišta futuresa vidi se da je većina špekulanata već kupila eure, pa ni prostor za rast na temelju špekulativne tražnje nije velik. Radi toga je sada vjerojatnoća za jačanje dolara veća nego za slabljenje, a trenutni kurs EUR/USD od 1,3500 nije loš za kupovinu dolara na rok od par mjeseci.

Portal Analitika