Društvo

MILUNOVIĆ: Naša misija je da nauku približimo svima

2309naukaPOCETNA
P
romocija nauke u društvu je izuzetno važan cilj koji smo mi zacrtali osnivanjem 2010. godine i Festival nauke je naš najznačajniji događaj. Naša ideja je da prvenstveno mladima približimo nauku, ali i širokoj javnosti, kazala je na pres konferenciji Milena Milunović, savjetnica za odnose sa javnošću u Ministartvu, uoči večerašnjeg svečanog otvaranja Dana nauke.

MILUNOVIĆ: Naša misija je da nauku približimo svima
Portal AnalitikaIzvor

Otvoreni dani nauke počinju danas i trajaće do 27. septembra, a održavaće se na četiri lokacije u Podgorici, i to Atlas Capital Centru, zgradi Rektorata UCG, Univerzitetu Donja Gorica i Delta City-ju. Svi ljubitelji nauke moći će da slušaju predavanja renomiranih naučnika i prvi put uživaju u mobilnom planetarijumu u Crnoj Gori.

Svečano otvaranje je zakazano za 19 sati ispred Atlas capital centra, a svi posjetioci moći imaće priliku da vide Matematičku izložbu, koja je postavljena uz pomoć Centra za promociju nauke iz Srbije.

Milena Milunović ispred Ministarstva nauke dodaje da je ovogodišnji program festivala izuzetno raznovrstan, te da se nada da će ispuniti očekivanja javnosti.

Slobodan Bubnjević, šef komunikacija u Centru za promociju nauke iz Beograda, kazao je da je veoma iznenađen entuzijazmom koje su pokazali predstanici Ministarstva nauke iz Crne Gore, kao i da se naša zemlja unazad par godina može pohvaliti značajnim radom na promociji nauke u društvu.

- Crna Gora nije usamljena. Cio ovaj region izaziva divljenje dobrog dijela evropskih partnera. Ovakav entuzijazam se na Zapadu ne srijeće, istakao je Bubnjević.

2309nauka2
Lana Mažić
, menadžerka projekta Fabrika znanja, najavila je bogat sadržaj koji će srednjoškolcima i studentima pružiti priliku da se upoznaju sa robotikom i novim informacionim tehnologijama koje nemaju priliku sa savladaju u školama.

- Smatramo da je poziv informacione tehnologije nešto što je budućnost omladine i želimo da im pokažemo da to nije nešto što se može vidjeti i slušati samo u inostranstvu, na primjer, u Americi već i ovdje kod nas. Mi se trudimo svake godine da sadržaji bude bogatiji i primjereniji za tu ciljnu grupu, istakla je Mažić.

Fabriku znanja će posjetiti đaci iz Bijelog Polja, Bara, Cetinja Kolašina i Podgorice. Planirano je druženje sa robotima, kao i obučavanje o upotrebi internet aplikacija. Predavači iz inostranstva će govoriti o svojim iskustvima, željeći da pokažu djeci da je snove moguće ispuniti, te da je za to potrebna volja, želja i predan rad.

- Prostim jezikom želimo da predavači objasne studentima kako su došli do tih mjesta. Tu je puno rada i truda, ali nije nedostižno, to nije nešto što se dešava samo na filmu, kazala je Mažić.

2309nauka3
Ove godine publika će imati priliku da vidi i isproba prvi solarni punjač za mobilne telefone, koji je instaliran na platou ispred Univerziteta Donja Gorica.

Vladimir Pejović, ispred Fondacija za promociju nauke i istraživanja „Prona“, pozvao je sve zainteresovane da budu dio Noći istraživača.

- Program se tradicionalno održava posljednjeg petka u septembru i Crna Gora će biti među 320 zemalja koje će organizovati Noć istraživača. Centralna manifestacija će biti u Atlas Capital centru, a kasnije će se proširiti na Nikšić, Kotor i Bijelo Polje, kazao je Pejović.

Noć istraživača je najprije namijenjena mladjoj populaciji, koja će sa predavačima praviti eksperimente su iz fizike, hemije biologije i tehnologije. Ove godine na štandu će biti dva robota, a planirano je i da se prvi put predstavi muzika koja se sprovodi uz pomoć plazme.

Doprinos festivalu su dali i predstavnici crnogorskih studenata iz inostranstva, a u čije ime je govorila Sanja Šćepanović. Svi zainteresovani za svemirsku industriji tokom Dana svemira upoznaće se sa najnovijim istraživanjima i rezultatima, poput rovera Kjuriositi, koji se od 2012. godine nalazi na Marsu.

Svemirski dan je izuzetna prilika da mladi iz prve ruke saznaju o radu i iskustvima pet mladih istraživača i preduzetnika iz svemirske industrije, koji dolaze iz pet različitih država.

Kompletan program pogledajte ovdje - www.daninauke.me.

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika