Svijet

Kenija: Vojska krenula u akciju spašavanja talaca

2309kenijaevakuacijaok
T
alačka drama u tržnom centru u Najrobiju još traje. Čuju se pucnjava i detonacije. Ekstremistička grupa El Šabab, ranije je zaprijetila da će ubiti taoce, dok je vojska Kenije krenula u akciju spašavanja talaca, javlja BBC.

Kenija: Vojska krenula u akciju spašavanja talaca
Portal AnalitikaIzvor

Prema zvaničnim podacima kenijskog Crvenog krsta, teroristi su ubili 69 ljudi, dok se 63 osobe vode kao nestale. U saopštenju se još dodaje da je u napadu ranjeno 200 ljudi.

Pripadnici somalijske ekstremističke grupe El Šabab zaprijetili su da će ubiti taoce koje drže u prestižnom tržnom centru u Najrobiju i upozorili da njihova sudbina nije jasna, uprkos ranijim izjavama da je "većina talaca spašena".

"Ovlastićemo mudžahedine u zgradi da preduzmu akciju protiv zarobljenika, onoliko koliko budu bili pritisnuti (akcijom kenijske vojske). Govorimo hrišćanima koji napadaju mudžahedine da imaju milosti za svoje zarobljenike koji će snositi teret bilo kakve sile usmjerene protiv mudžahedina", upozorio je Ali Mohamud Radže u saopštenju objavljenom na islamskom sajtu, prenose agencije.

U oružanom napadu terorističke organizacije Al Šebab na jedan tržni centar u Najrobiju, broj žrtava porastao je na 68, dok je nepoznat broj talaca još uvijek zarobljen, saopštila je kenijska vlada. Među žrtvama pobunjenika bio je i nećak kenijskog predsjednika Uhura Kenijate sa svojom vjerenicom, prenose mediji.

Prema jučerašnjim informacijama iz tržnog centra je uspjelo pobjeći više od hiljadu ljudi.

„Izraelci su upravo ušli i pružaju pomoć taocima i ranjenima“, rekao je izvor koji je želio ostati anoniman. „Upravo je zato nekoliko vozila hitne pomoći krenulo prema trgovačkom centru“, rekao je izvor.

Izraelski bezbjednosni izvor poriče, međutim, da su u akciji spasavanja učestvovale izraelske snage, ali da su izraelski savjetnici „pomagali formulisanje strategije kako bi se okončala kriza s toacima“.

„Ima izraelskih savjetnika koji pomažu u pregovaračkoj strategiji ali nema Izraelaca umiješanih u operaciju upada“, kazao je taj izvor Rojtersu bez ulaženja u detalje.

Vojska intervenisala u tržnom centru Vojska intervenisala u tržnom centru

Juče ujutru čula se pucnjava u tržnom centru Vestergejt. Kako se javlja BBC, napadači su opkoljeni, a zbog talaca intervencija policije je veoma rizična.

Među smrtno stradalima nalaze se dvojica državljana Kanade i dvojica Francuza, dok su četiri državljana SAD-a povrijeđena.

Policija je saopštila da se u zgradi centra nalazi između 11 i 15 napadača.

Prema posljednjim informacijama, kenijska vojska je krenula u žestok obračun sa somalijskim ekstremistima kako bi pokušala da oslobodi preostale taoce i okonča pokolj koji traje 22 sata.

Kenijski predsednik Uhuru Kenijata rekao je da će napadači biti uhvaćeni gde god sa se krili. Jedan pripadnik terorističke organizacije Al Šebab rekao je BBC-ju da je napad na eksklzivni tržni centar Vestgejt odgovor na kenijsko učešće u vojnim operacijama u Somaliji.

Navodno, napadači su naoružani Navodno, napadači su naoružani "kalašnjikovima" i ručnim granatama

Najmanje 39 osoba ubijeno kada su teroristi povezani sa Al Kaidom iz ručnog bacača ispalili rakete u jednom od najprometnijih tržnih centara u Najrobiju. Jedan napadač ubijen, dok specijalci pokušavaju da pronađu ostatak grupe. Odgovornost za napad preuzela somalijska grupa islamskih ekstremista El Šabab.

CNN prenosi izjavu vladinog zvaničnika koji je kazao da je situacija, nakon više sati sada pod kontrolom.

Ubijeno je najmanje 39 osoba, a više od 150 je ranjeno kada su naoružani napadači upali u jedan tržni centar u Najrobiju, a još žrtava je unutar kompleksa, prenose agencije.

S druge strane, prema izjavama očevidaca, radi se o pet naoružanih napadača, koji su po ulasku u šoping centar Muslimanima rekli da izađu i da će ciljati samo one koji nijesu islamske vjeroispovjesti.

Na mjesto događaja stigla je i interventna policija, čule su se eksplozije, nalik granatama, a moguće je da se radi o dimnim bombama koje je koristila policija.

Iznad šoping centra prelijetali su policijski helikopteri, dok su specijalne jedinice pretraživale cijeli obekat, radnju po radnju.

Portal Analitika