Društvo

ECDL obuku prošlo 648 kandidata

2309ecdlogook
A
ktivnosti na realizaciji projekta „ECDL – za digitalnu Crnu Goru“ teku planiranom dinamikom i do sada je obuku po ECDL standardima prošlo ukupno 648 kandidata – 60 kandidata zaposlenih u prosvjeti i 588 zaposlenih u sudovima i ministarstvima u Crnoj Gori, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije.

ECDL obuku prošlo 648 kandidata
Portal AnalitikaIzvor

-U septembru, obuka će biti intenzivirana za sve tri ciljne grupe i ukupno 690 prosvjetnih radnika započeće sa obukom do kraja ovog mjeseca. Što se tiče državne uprave, trenutno se obučava više od 80 kandidata zaposlenih u ministarstvima, a obuka počinje i za zaposlene u Vrhovnom sudu, kao i u Osnovnom sudu u Podgorici. U okviru projekta je već održano nekoliko svečanih uručenja ECDL sertifikata za kandidate koji su uspješno položili predviđene ECDL module – za prosvjetne radnike u Beranama, kao i za kandidate zaposlene u Osnovnom sudu u Baru  i za zaposlene u ministarstvima i prosvjeti u Podgorici. Svi kandidati koji uspješno prođu obuku dobijaju ECDL (European Computer Driving License) sertifikat, koji predstavlja međunarodno priznati standard poznavanja rada na računaru- navedeno je u saopštenju.

Kroz obuku u okviru projekta „ECDL – za digitalnu Crnu Goru“ proći će ukupno 3500 zaposlenih u državnoj upravi i školstvu. Ovaj projekat predstavlja jedan od najznačajnijih ICT projekata koji će se u tekućoj godini realizovati u našoj državi. Njegova vrijednost iznosi oko 800 000 eura, što predstavlja izuzetno značajnu investiciju u ICT sektor Crne Gore.

-Međutim, ono što ovaj projekat čini posebno značajnim je činjenica da će u junu 2014. godine, kada je rok za završetak aktivnosti, procenat ECDL sertifikata u odnosu na broj stanovnika u Crnoj Gori biti najveći u regionu i u rangu zemalja članica Evropske unije. Povećanje nivoa digitalne pismenosti predstavlja jedan od strateških ciljeva Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, ali i preduslov ukupnog društveno-ekonomskog razvoja države- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika