Društvo

Natanijel Rotšild dobio prije dvije godine crnogorsko državljanstvo

okrotsild
N
asljednik poznate bankarske dinastije i jedan od finansijera projekta Porto Montenegro u Tivtu Natanijel Džejms Rotšild dobio je prije dvije godine crnogorsko državljanstvo.

Natanijel Rotšild dobio prije dvije godine crnogorsko državljanstvo
Portal AnalitikaIzvor

To su pokazali podaci o 161 licu koja su primljena u crnogorsko državljanstvo u periodu od 5. maja 2008. do 1. avgusta 2013. godine., a koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo Vijestima na osnovu zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Prema tim podacima mlađi Rotšild je 2011. godine na zahtjev tadašnjeg premijera Igora Lukšića upisan u spisak crnogorskih državljana.

On je član poznate dinastije njemačko-jevrejskog porijekla koja predstavlja jednu od najbogatijih porodica na planeti sa imovinom čija se minimalna vrijednost procjenjuje na oko 350 milijardi dolara.

Rotšildovi su postavili temelje evropskog bankarstva i finasija krajem 18 vijeka, dok je Natanijel predsjednik investicionog fonda vrijednog 22 milijarde dolara.

Iste godine kada je dobio državljanstvo nasljednik bankarske imperije je slavio 40. rođendan u luksuznoj marini kanadskog milijardera.

Zakon o crnogorskom državljanstvu propisuje da punoljetnje osobe čiji je prijem u državljanstvo od posebnog značaja za državni, privredni, kulturni, ekonomski i sportski interes Crne Gore mogu izuzetno steći crnogorsko državljanstvo prijemom i ako ne ispunjavaju opšte uslove predviđene tim zakonom. MUP o prijemu u državljanstvo po povlašćenim uslovima odlučuje na osnovu predloga predsjednika Crne Gore, premijera i organa državne uprave.

MUP je podatke o novim crnogorskim državljanima saopštio prvi put nakon četiri godine.

 

 

Portal Analitika