Svijet

VIDEO: Pješčana pustinja usred ledenog Sibira

2209-sibir
U
pečatljivu sliku u boji sibirske "pustinje" Čara zabilježio je 11. jula 2013. teleskop OLI (Operational Land Imager) sa NASA-inog satelita za posmatranje zemlje “Landsat 8”. Na slici je oblast pod pijeskom žućkaste boje, okolne šume su zelene, a linije u obliku polumjeseca na pješčanim poljima predstavljaju vrhove dina.

VIDEO: Pješčana pustinja usred ledenog Sibira
Portal AnalitikaIzvor

Čara je peščano područje u sibirskoj Zabajskalskoj oblasti ušuškano u basenu između planinskih vijenaca Kodar i Udokan, sjeverozapadno od grada Novaja Čara, i nalazi se približno na istoj geografskoj širini kao Džuno, prijestonica Aljaske.

Iako je riječ o sušnom području, basen Čara ne spada među prave pustinje. Na ovu oblast godišnje padne oko 35 centimetara kiše, uglavnom u ljetnjim mjesecima, a prema jednoj od opšteprihvaćenih definicija, u pravim pustinjama godišnje padne manje od 25 centimetara kiše.

Glečeri planinskog vijenca Kodar nagovještavaju porijeklo ovog neobičnog “parčeta” pijeska. Prije oko 20.000 godina, za vrijeme poslednjeg ledenog doba, Kodar je imao više glečera nego danas. Geolozi pretpostavljaju da je u to vrijeme više glečera blokiralo rijeku Čaru koja je oticala iz basena Čara i ulazila u planinski venac Kodar. U tom dijelu basena nastalo je glečersko jezero.

Geolozi pretpostavljaju da je to jezero tokom prvih ledenih doba bilo još veće. Pijesak Čare vjerovatno se nataložio kao dio delte koju je za sobom ostavila rijeka koja se ulivala u to jezero, tvrde švedski naučnici koji su mapirali geološku istoriju ove oblasti pomoću podataka koje su prikupili satelit “Landsat 7” i šatlovi radarske topografske misije (SRTM).

Izvor: blic.rs

Portal Analitika