Region

Biblioteka Klinton: CIA bila šokirana pasivnošću Miloševića tokom "Oluje"

okmilosev
A
merička Centralna obavještajna agencija (CIA) je, kako prenose hrvatski mediji, bila otvoreno iznenađena izostankom bilo kakve reakcije zvaničnog Beograda za vrijeme hrvatske vojne akcije “Oluja, navodi se u dijelu dokumenata biblioteke Klinton” i američke tajne službe sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a čije objavljivanje je najavljeno za početak oktobra.

Biblioteka Klinton: CIA bila šokirana pasivnošću Miloševića tokom "Oluje"
Portal AnalitikaIzvor

U dijelu dokumentacije, koja se djelimično bavi i Hrvatskom, navodi se da CIA nije mogla da vjeruje da je izostala reakcija nekadašnjeg srpskog predsjednika Slobodana Miloševića i njegovih saradnika za vrijeme hrvatske vojne akcije Oluja.

Amerikanci su, kako prenose hrvatski mediji,očekivali mnogo burniju reakciju zvaničnog Beograda.

CIA je, ukazuje se, konstatovala da je tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman postao tvrdoglav nakon pobjede u “Oluji” i da je “besramno” američkim diplomatama izieo svoju viziju za budućnost regiona po principu podjele BiH između Hrvatske i Srbije.

Tuđman je, procjenjivala je CIA, vjerovatno takvo rješenje problema vidio kao dugoročni proces koji će neizbježno dovesti do uključivanja bosanskih Hrvata u teritoriju velike Hrvatske, dok bi “krnja” bosansko-muslimanska država u najboljem slučaju bila hrvatski protektorat.

U analizi CIA se navodi i da je tadašnji, ratni predsjednik BiH Alija Izetbegović, kako se navodi, vjerovatno s pravom strahovao da će Hrvatska pokušati da zadrži kontrolu nad osvojenim teritorijama u Bosni.

Iz do sada objavljenih dokumenata se zaključuje i da su SAD bile neodlučne po pitanju priznanja samostalnosti bivših jugoslovenskih država jer su strahovale kakve bi reakcije to moglo imati na terenu.

Odluka Njemačke i drugih zemalja Evropske zajednice da priznaju nezavisnosti jugoslovenskih republika će vjerovatno izazvati Srbe i Hrvate (u BiH) da srpska i hrvatska područja priključe Srbiji i Hrvatskoj. Ovo bi moglo izazvati lanac nasilja dok lokalne grupe budu nastojale da spreče ili posese aneksiju tih područja”, navodi se u djelu jednog od već objavljenih dokumenata.

(Blic)

 

 

 

Portal Analitika